Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

rssBookmark and Share

Niš 12.10.2016.

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu položeni su venci na spomenik vojvodi Petru Bojoviću u parku preko puta Gradske kuće.

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu

Vence na spomen-bistu vojvodi Petru Bojoviću položili su gradonačelnik Niša Darko Bulatović, zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur i predsednik Skupštine Grada Niša Rade Rajković .

Vence su položili i  načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković, predstavnici policije, Vojske i udruženja koja neguju sećanje na oslobodilačke ratove i njihove stradalnike.

12.oktobra 1918. godine u Niš su umarširale jedinice Prve srpske armije, na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem. Nakon tri dana u grad su pristigle i trupe savezničkih armija.

Od jula 1914. do oktobra 1915. godine Niš je bio sedište Vlade i Narodne skupštine, ratna prestonica Srbije u Prvom svetskom ratu.

Vlada je bila smeštena u zgradi Okružnog načelstva (sadašnji Univerzitet u Nišu), a Narodna skupština je zasedala u Oficirskom domu .


#   Niš   Aleksandar Cvetković   Darko Bulatović   prvi svetski rat   Miloš Banđur   Narodna skupština   Rade Rajković   Univerzitet u Nišu   Dan oslobođenja   Petar Bojović
@DarkoBulatovic_ @Milos_Bandjur @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima