Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од смрада не можемо да отворимо прозоре!

rssBookmark and Share

Ветерница 09.03.2013. Izvor: Rts

Град Лесковац обезбедио је све неопходне дозволе за наставак започетих радова на изградњи Централног постројења за пречишћавање отпадних вода. Када буде стављено у употребу, крајем 2014. године Лесковац ће се придружити групи малобројних градова који отпадну воду третирају по највишим европским стандардима.

Од смрада не можемо да отворимо прозоре!

Кроз село Богојевца ношена Ветерницом протиче сва отпадна вода из Лесковца, а изградњом Централног постројења за пречишћавање отпадних вода решио би се велики проблем мештана у двадесетчетири села.

Најтеже је, кажу, онима чије су куће уз саму реку.

"Лети је страшно. Не можемо да отворимо прозоре, тешко је и преко моста прећи, а на обали реке је и школа", каже Снежана Младеновић из Богојевца.

Зато је, како кажу, изградња Централног постројења за пречишћавање отпадних вода за њих спас.

"Значиће нам пуно, јер ће ваљда коначно Ветерница бити чистија и нећемо трпети несношљив смрад у летњим месецима", каже Томислав Илић, мештанин Богојевца.

Радови на тренутно најважнијем лесковачком пројекту почели су прошле године. Избори и захтев да се изради нови идејни пројекат успорили су радове. Поново ће бити интензивирани крајем месеца, јер су сви неопходни услови створени.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић каже да су обезбедили све потребне дозволе, а да ће главна грађевинска дозвола бити готова крајем марта.

"Ми смо спремни да тада интезивнији кренемо у радове. У исто време Град је извршио пренамену пољопривредног земљишта у грађевинско за шта је из градског буџета издвојено пет милиона динара", каже Цветановић.

На самој обали Јужне Мораве Град је већ изградио градски и индустријски колектор. Без помоћи европских фондова даље не би могао. За инвестицију вредну преко 24 милиона евра ЕУ је издвојила нешто више од десет милиона. Истовремено, захваљујући највећој холандској донацији нашој земљи од готово осам милиона евра биће изграђена канализациона мрежа у дужини од 88 километара што ће утицати на квалитет живота, посебно у сеоској средини.

Када постројење буде завршено крајем наредне године 800 литара канализационе и отпадне воде у секунди у Јужну Мораву одлазиће пречишћено скоро 100 одсто као питка вода.


#   Горан Цветановић   вода   Ветерница   грађевинска дозвола   отпадне воде   Томислав Илић   пречишћавање
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима