Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опасност: Вода у нишким селима неисправна за пиће

rssBookmark and Share

Ниш 12.04.2014. РТС

Институт за јавно здравље Ниш потврдио је да је вода са водосистема Врело, из ког се водом снабдевају четири села у близини Ниша, неисправна за пиће

Опасност: Вода у нишким селима неисправна за пиће

Санитарна инспекција забранила је употребу воде.

Санитарна инспекција забранила је употребу водосистема Врело, из ког се водом снабдевају четири села у близини Ниша.

Забрана је донета на основу извештаја Института за јавно здравље Ниш да је вода неисправна за пиће, као и због неовлашћених улазака у систем и радова које су мештани сами изводили. Прецизан одговор на питање када ће вода потећи надлежни нису могли да дају.

У алексиначком селу Врело, које име дугује издашном извору, данима већ чесме су суве. Исто је и у још три суседна нишка села - Велепоље, Горња Трнава и Палиграце.

"Перемо у лавору, умивамо се старински, са кофом. Имамо мало више стоке, па дотерујемо сваки други-трећи дан, пунимо из реке моторима", кажу мештани.

Због нередовног одржавања хаварије на водосистему Врело су честе. Резервоар је напукао, једна пумпа је однета, друга је у лошем стању.

Свако насеље је прикупљало новац. Нишка села 30 до 50 хиљада динара по прикључку, а Врело десет хиљада. И сад тај водовод нико ништа не поправља.

"Ми смо овде пре 10-15 дана ископавали сами где су били кварови", додају мештани.

Водосистем Врело до сада је био у надлежности Дирекције за изградњу града Ниша који нису желели пред камере, али кажу да систем није одржаван три године, јер су се за то време водили преговори да он пређе у надлежност нишког водовода.

У Наисусу кажу да ће чим сачине уговор са локалном заједницом отпочети радове како би мештани добили најпре техничку воду.

"За то је потребно уложити више од 300 хиљада динара и пар дана рада на терену. За другу фазу потребно је уложити десет и по милиона динара и три месеца интензивног рада наших екипа на терену и тек онда ће моћи мештани да добију здраву пијаћу воду", каже директор ЈКП Наисус Ниш Дејан Андрејевић.

Коначна реконструкција планирана је за три године уз улагање 30 милиона динара. Водосистем Врело грађен је више од 15 година, а у њега је уложено, кажу у Дирекцији, близу 65 милиона динара.


#   Ниш   вода   Горња Трнава   село   Институт за јавно здравље   водосистем Врело   Дејан Андрејевић   санитарна инспекција
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима