Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opasnost: Voda u niškim selima neispravna za piće

rssBookmark and Share

Niš 12.04.2014. RTS

Institut za javno zdravlje Niš potvrdio je da je voda sa vodosistema Vrelo, iz kog se vodom snabdevaju četiri sela u blizini Niša, neispravna za piće

Opasnost: Voda u niškim selima neispravna za piće

Sanitarna inspekcija zabranila je upotrebu vode.

Sanitarna inspekcija zabranila je upotrebu vodosistema Vrelo, iz kog se vodom snabdevaju četiri sela u blizini Niša.

Zabrana je doneta na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje Niš da je voda neispravna za piće, kao i zbog neovlašćenih ulazaka u sistem i radova koje su meštani sami izvodili. Precizan odgovor na pitanje kada će voda poteći nadležni nisu mogli da daju.

U aleksinačkom selu Vrelo, koje ime duguje izdašnom izvoru, danima već česme su suve. Isto je i u još tri susedna niška sela - Velepolje, Gornja Trnava i Paligrace.

"Peremo u lavoru, umivamo se starinski, sa kofom. Imamo malo više stoke, pa doterujemo svaki drugi-treći dan, punimo iz reke motorima", kažu meštani.

Zbog neredovnog održavanja havarije na vodosistemu Vrelo su česte. Rezervoar je napukao, jedna pumpa je odneta, druga je u lošem stanju.

Svako naselje je prikupljalo novac. Niška sela 30 do 50 hiljada dinara po priključku, a Vrelo deset hiljada. I sad taj vodovod niko ništa ne popravlja.

"Mi smo ovde pre 10-15 dana iskopavali sami gde su bili kvarovi", dodaju meštani.

Vodosistem Vrelo do sada je bio u nadležnosti Direkcije za izgradnju grada Niša koji nisu želeli pred kamere, ali kažu da sistem nije održavan tri godine, jer su se za to vreme vodili pregovori da on pređe u nadležnost niškog vodovoda.

U Naisusu kažu da će čim sačine ugovor sa lokalnom zajednicom otpočeti radove kako bi meštani dobili najpre tehničku vodu.

"Za to je potrebno uložiti više od 300 hiljada dinara i par dana rada na terenu. Za drugu fazu potrebno je uložiti deset i po miliona dinara i tri meseca intenzivnog rada naših ekipa na terenu i tek onda će moći meštani da dobiju zdravu pijaću vodu", kaže direktor JKP Naisus Niš Dejan Andrejević.

Konačna rekonstrukcija planirana je za tri godine uz ulaganje 30 miliona dinara. Vodosistem Vrelo građen je više od 15 godina, a u njega je uloženo, kažu u Direkciji, blizu 65 miliona dinara.


#   Niš   voda   Gornja Trnava   selo   Institut za javno zdravlje   vodosistem Vrelo   Dejan Andrejević   sanitarna inspekcija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima