Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Операције на срцу у КЦ Ниш почетком наредне године

rssBookmark and Share

23.11.2012. Autor: Agencija TANJUG

Операције на отвореном срцу биће у Нишу настављене почетком наредне године по завршетку зграде кардиохирургије и монтирања опреме, рекао је вршилац дужности директора Клиничког центра (КЦ) проф. др Зоран Радовановић.

Операције на срцу у КЦ Ниш почетком наредне године

Уговор о завршетку радова у згради кардиохирургије вредан 31 милион динара потписан је између КЦ, извођача радова "Тончев градње" и Министарства здравља које је обезбедило новац.

Новац ће бити употребљен за финалне радове и привођење зграде намени, речено је приликом потписивања уговора.

За грађевинске радове кардихирургије започете крајем 2009. године до сада је потрошено више од 200 милиона динара, а са набавком опреме та инвестиција износи више од 450 милиона динара.

Површина зграде је 2.700 квадратних метара у којој ће бити опремљене две савремене операционе сале. Операције на отвореном срцу започете су у сали нишке хирургије у сарадњи са лекарским тимовима из Клиничког центра Србије новембра 2009. године и од тада је у Нишу урађено око 280 операција.

Члан нишког тима кардиохирурга др Драган Милић рекао је да се са операцијама застало најпре због прекида сарадње са КЦ Србије, а када су ти проблеми превазиђени и због скученог простора на хирургији и отежаних услова смештаја болесника.

У КЦ у Нишу средином прошлог месеца најављено је да ће операције на отвореном срцу бити настављене крајем октобра после застоја од маја ове године.

"Проценили смо да је ипак мудрије сачекати завршетак зграде и монтирање опреме и наставити рад у условима стандардним за кардиохирургију и у новој згради", казао је Милић.

Он је напоменуо да ће оспособљавањем једне сале годишње могуће урадити између 250 и 300 операција, а у првој години по отварању друге опаерационе сале и проширењем интензивне неге до 500 операција годишње.

Касније би тај број могао да буде и до 800 операција годишње и укидање листе чекања што би било велико достигнуће у овој области, казао је МИлић најављујући интензивну едукацију младих стручњака из Ниша за област кардиохирургије.

Наставља се сарадњу са колегама у Клиничком центру Србије, речено је у нишком КЦ и најављена сарадња у овој области са Институтом за кардиоваскулране болести "Дедиње".


#   Драган Милић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима