Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Operacije na srcu u KC Niš početkom naredne godine

rssBookmark and Share

23.11.2012. Autor: Agencija TANJUG

Operacije na otvorenom srcu biće u Nišu nastavljene početkom naredne godine po završetku zgrade kardiohirurgije i montiranja opreme, rekao je vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra (KC) prof. dr Zoran Radovanović.

Operacije na srcu u KC Niš početkom naredne godine

Ugovor o završetku radova u zgradi kardiohirurgije vredan 31 milion dinara potpisan je između KC, izvođača radova "Tončev gradnje" i Ministarstva zdravlja koje je obezbedilo novac.

Novac će biti upotrebljen za finalne radove i privođenje zgrade nameni, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

Za građevinske radove kardihirurgije započete krajem 2009. godine do sada je potrošeno više od 200 miliona dinara, a sa nabavkom opreme ta investicija iznosi više od 450 miliona dinara.

Površina zgrade je 2.700 kvadratnih metara u kojoj će biti opremljene dve savremene operacione sale. Operacije na otvorenom srcu započete su u sali niške hirurgije u saradnji sa lekarskim timovima iz Kliničkog centra Srbije novembra 2009. godine i od tada je u Nišu urađeno oko 280 operacija.

Član niškog tima kardiohirurga dr Dragan Milić rekao je da se sa operacijama zastalo najpre zbog prekida saradnje sa KC Srbije, a kada su ti problemi prevaziđeni i zbog skučenog prostora na hirurgiji i otežanih uslova smeštaja bolesnika.

U KC u Nišu sredinom prošlog meseca najavljeno je da će operacije na otvorenom srcu biti nastavljene krajem oktobra posle zastoja od maja ove godine.

"Procenili smo da je ipak mudrije sačekati završetak zgrade i montiranje opreme i nastaviti rad u uslovima standardnim za kardiohirurgiju i u novoj zgradi", kazao je Milić.

On je napomenuo da će osposobljavanjem jedne sale godišnje moguće uraditi između 250 i 300 operacija, a u prvoj godini po otvaranju druge opaeracione sale i proširenjem intenzivne nege do 500 operacija godišnje.

Kasnije bi taj broj mogao da bude i do 800 operacija godišnje i ukidanje liste čekanja što bi bilo veliko dostignuće u ovoj oblasti, kazao je MIlić najavljujući intenzivnu edukaciju mladih stručnjaka iz Niša za oblast kardiohirurgije.

Nastavlja se saradnju sa kolegama u Kliničkom centru Srbije, rečeno je u niškom KC i najavljena saradnja u ovoj oblasti sa Institutom za kardiovaskulrane bolesti "Dedinje".


#   Dragan Milić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima