Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опрез са храном по врућини

rssBookmark and Share

18.06.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

У летњем периоду, посебно када су изузетно високе температуре, неопходно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница, упозорила је др Весна Пантић Палибрк из Градског завода за јавно здравље.

Опрез са храном по врућини

Коришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбеђује се не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ и штити здравље, нагласила је начелница Јединице за унапређење исхране и контролу здравствене исправности у том заводу.

"Загађеном храном се преносе многе болести. Особе заражене микроорганизмима из хране могу проћи без симптома, имати само благ цревни поремећај, али исто тако могу доћи у стање тешке дехидрације и поремећаја општег здравственог стања", казала је др Палибрк.

Она је подсетила да се из једне бактерије може за седам сати развити више од два милиона бактерија па приликом куповине треба водити рачуна о изгледу, року употребе, адекватном чувању намирница.

Лакокварљиве производе требало би куповати само у радњама где се они чувају у расхладним уредајима, а важно је проверити датум производње и рок употребе. Млечне производе, као и живинско месо требало би куповати на млечним пијацама које имају расхладне уређаје, а никако на тезгама.

Важно је и обратити пажњу и на изглед, боју меса, мирис и слично. Током летњих, високих температура требало би детаљније прати воће и салату, као и обратити пажњу на чистоћу посуђа, прибора, радних површина, али и да се храна, посебно месо и јаја добро термички обраде.

Када је у питању чување хране у фрижидеру, кувана храна се може чувати најдуже пет дана, а ако неко жели дуже неопходно је да се она замрзне одмах након расхлађивања. Отворени сок и млеко морају се чувати у фрижидеру.

У летњем периоду препоручује се коришћење што више воћа и поврћа, рибе, а најважније је уносити доста течности (чорбе, супе, воћне сокове, чајеве...).

Свим грађанима се препоручује да имају редовне оброке - обавезан доручак, лаган ручак, лагана вечера и две дневне ужине, који ће сачувати снагу, одржати добру концентрацију и окрепити организам.

Током високих температура изузетно је важно пити довољно течности, јер организму тада највише прија и помаже пијаћа вода.

Код високих температура одрасле здраве особе треба да уносе осам до десет чаша воде на дан, а они који се баве физичким активностима овој количини треба да додају од једне до три чаше воде за сваки сат активности.


#   опрез
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима