Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Општина Медвеђа на раскрсници

rssBookmark and Share

Медвеђа 31.01.2011. Душан Коцић

Захваљујући донацији од милион евра, у Медвеђи ће прорадити погон за израду палета, брикета и других производа, где ће се запослити 40 радника, а ускоро ће почети и градња - затвора

Општина Медвеђа на раскрсници

МЕДВЕЂА - Превладане су многе баријере, безбедоносне прилике су добре, нема инцидената, крећемо новим развојним путем! – бележимо речи Слободана Драшковића, председника ове општине, који је већ десет година на тој дужности, јер је добио подршку свих националних заједница.

Захваљујући донацији од милион евра, у Медвеђи ће ускоро прорадити погон за израду палета, брикета и других производа, а биће отворено 40 радних места. О томе је постигнут договор са привредницима из Словеније, који су заинтересовани за развој овога краја, а фирма која ће се градити средствима донатора биће јавно предузеће.

-То је прва значајнија инвестиција Словенаца у нашем крају. Надамо се да ће их бити још, јер су се привредници из те земље уверили да овде има услова за отварање новим, малих погона и запошљавање вредних радника – каже Драшковић.

Прошле године у Медвеђи, је до посла у руднику олова, злата и цинка Леце дошло 260 радника, што је и пајвећи број новоотворених радних места у последњих десет година. Планови су много амбициознији, јер ће новог запошљавања бити и у Сијаринској Бањи, где руски инвеститори планирају градњу хотела, али и мањим погонима који би требало да прораде током ове и наредних година.

Рудник Леце пре три године купио је – Фармаком из Шапца и у развој уложио десет милиона евра, а стручњаци оцењују да ће се та инвестиција брзо исплатити, јер има резерви руде за нормалну експлоатацију у наредних педесет година. Филип Петровски, директор рудника Леце, истиче да су изузетно значајна средства уложена у набавку најсавременије опреме и већ сада се план остварује са око 80 одсто, а ускоро ће учинак бити већи што ће омогућити запослење нових рудара И других стручњака.

Један од ученика последње генерације рударског смера у Техничкој школи у Медвеђи, Ален Симић, који је стекао диплому рударског техничара, каже да је тек у 38. години успео да радио оно што је његов позив, јер је у погону флотације рудника Леце ангажован пре неколико месеци и сада су његи планови искључиво везани за Медвеђу.

-Ово је за мене почетак новога живота и наставак вишедеценијске традиције, јер се и отац бавио рударским послом! – бележимо речи тридесетдвогодишњег Миливоја Цветковића, оца троје деце, који је до привременог посла долазио далеко од Медвеђе и родног Бучумета, али се увек надао да ће кренути производња у руднику Леце, који се налази неколико километара од његове родне куће.

У неразвијеној, вишенационалној општини Медвеђа, у Јабланичком округу, првих дана овогодишње грађевинске сезоне, односно на прилеће, почеће градња затвора.

Градња овог објекта најављивана је последњих година, али до реализације пројекта на површини од пет хектара није дошло, јер је седам власника парцела, где је требало да се гради, тражило ,,правичну надокнаду’’ за узето земљиште.

Уз помоћ стручњака локалне самоуправе Медвеђе, мовинско-правни односи су решени и нема ниаквих сметњи да у овом крају буде саграђен први затвор, јер су и средства за ту намену обезбеђена из републичких извора.

Затвор има капацитет 500 места, а предвиђено је да буде у функцији крајем ове године.

У Медвеђи оцењују да је градња овог објекта ,,развојна шанса’’ и прилика за заустављање миграције, али и долазак стручњака.

Има крајева у Србији који су, и поред ,,великих прича о малим стварима’’, и даље неразвијени. По томе је последњих деценија предњачила вишенационална Медвеђа, крај који се простире дуж административне међе са Косовом и Метохијом. У последње време мења се ружна слика: на заједничком послу су и Срби и Албанци овог крајолика југа Срибје.

 


#   Медвеђа   општина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима