Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отказана Ноћ музеја у Врању због трагичне смрти Снежне Радивојевић Петровић

rssBookmark and Share

Врање 19.05.2016. РТВ Врање

Ноћ музеја која је ове године заказана за 21. мај неће бити одржана у Врању због трагичне смрти управнице Галерије Снежне Радивојевић Петровић.

Фото: РТВ Врање
Фото: РТВ Врање

Међународни дан музеја обележава се од 1977. године, када је установљен овај датум. Циљ је да се истакне важност музеја као средства културне размене и међународног разумевања. Тим поводом у Србији се организује низ културно уметничких манифестација.

''Народни музеј Врање прошле године је учествовао у манифестацији ''Музеји Србије од 10 до 10'' током које је обележен и Међународни дан музеја 18. маја. Ове године Народни музеј ће добити награду ''Музеј за 10'' због доброг организовања манифестације прошле године. Награда ће бити уручена данас у Етнографском музеју у Београду.'', каже Ненад Стојиљковић.

Поводом Дана музеја сваке године се одржава и Ноћ музеја, која представља јединствен културни спектакл у Србији, али и широм света. Овога пута манифестација ће окупити чак 80 музеја и сродних институција у Србији, али међу њима неће бити  врањски музеј.

''Ноћ музеја 2016. Је планирана за 21. Мај, међутим због трагичне смрти управнице Галерије Снежане Радивојевић Петровић у координацији са организаторима манифестације ове године је Народни музеј у Врању отказао манифестацију и неће бити Ноћи музеја 21. маја.'', казао је Стојиљковић.

Сваке године је у богатом програму обележавања Ноћи музеја уживало више хиљада Врањанаца, а о одличном програму говори и награда која се  уручује врањском музеју. Ипак, запослени у музеју, као и целокупна врањска јавност још увек су у шоку због трагедије која је задесила угледну Врањанку и дугогодишњу директорку музеја Снежану Радивојевић Петровић, те су сложни у ставу да ове године манифестације не буде. 


#   Врање   Ноћ музеја   Народни музеј Врање   Ненад Стојиљковић   1. мај
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима