Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otkazana Noć muzeja u Vranju zbog tragične smrti Snežne Radivojević Petrović

rssBookmark and Share

Vranje 19.05.2016. RTV Vranje

Noć muzeja koja je ove godine zakazana za 21. maj neće biti održana u Vranju zbog tragične smrti upravnice Galerije Snežne Radivojević Petrović.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Međunarodni dan muzeja obeležava se od 1977. godine, kada je ustanovljen ovaj datum. Cilj je da se istakne važnost muzeja kao sredstva kulturne razmene i međunarodnog razumevanja. Tim povodom u Srbiji se organizuje niz kulturno umetničkih manifestacija.

''Narodni muzej Vranje prošle godine je učestvovao u manifestaciji ''Muzeji Srbije od 10 do 10'' tokom koje je obeležen i Međunarodni dan muzeja 18. maja. Ove godine Narodni muzej će dobiti nagradu ''Muzej za 10'' zbog dobrog organizovanja manifestacije prošle godine. Nagrada će biti uručena danas u Etnografskom muzeju u Beogradu.'', kaže Nenad Stojiljković.

Povodom Dana muzeja svake godine se održava i Noć muzeja, koja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u Srbiji, ali i širom sveta. Ovoga puta manifestacija će okupiti čak 80 muzeja i srodnih institucija u Srbiji, ali među njima neće biti  vranjski muzej.

''Noć muzeja 2016. Je planirana za 21. Maj, međutim zbog tragične smrti upravnice Galerije Snežane Radivojević Petrović u koordinaciji sa organizatorima manifestacije ove godine je Narodni muzej u Vranju otkazao manifestaciju i neće biti Noći muzeja 21. maja.'', kazao je Stojiljković.

Svake godine je u bogatom programu obeležavanja Noći muzeja uživalo više hiljada Vranjanaca, a o odličnom programu govori i nagrada koja se  uručuje vranjskom muzeju. Ipak, zaposleni u muzeju, kao i celokupna vranjska javnost još uvek su u šoku zbog tragedije koja je zadesila uglednu Vranjanku i dugogodišnju direktorku muzeja Snežanu Radivojević Petrović, te su složni u stavu da ove godine manifestacije ne bude. 


#   Vranje   Noć muzeja   Narodni muzej Vranje   Nenad Stojiljković   1. maj
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima