Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отварају се нова радна места, посао за 1.600 људи

rssBookmark and Share

24.04.2013. Izvor: Rts

Повећање броја незапослених Врањанаца није последица нових отпуштања већ другачијег евидентирања, а огласи за јавне радове и стручну праксу подстакли су већи број грађана да се пријаве Служби за запошљавање.

Отварају се нова радна места, посао за 1.600 људи

Није било технолошких вишкова у врањским фабрикама и предузећима, ни социјалних програма, а ових дана пријављено је још око 700 незапослених. Са њима, у филијали Националне службе за запошљавањеу Врању евидентирано је 11.150 незапослених.

Расписани су огласи за јавне радове и стручну праксу, најављен је и долазак инвеститора, што је мотивисало незапослене да се пријаве. Предњаче неквалификовани који се интересују за јавне радове, док је младима са факултетском дипломом циљ стручна пракса.

Када се у претходном периоду говорило о просечно 8.000 незапослених, евиденцијом нису били обухваћени корисници новчане накнаде и они који повремено раде.

Пријава је кључна, и за јавне радове, стручну праксу и инвеститоре, каже Драгана Накић, пи-ар филијале Националне службе запошљавања у Врању:

"Утицали су и сви наши позиви да се пријаве, и активна политика запошљавања подразумева да лице буде са евиденције Националне службе."

Градско веће усвојило је нацрте уговора о преносу права над грађевинским земљиштем компанијама Геокс и Дитре Италија, произвођачима обуће и текстила, које ће запослити 1.600 радника.

"Компаније Геокс и Дитре припремају терен за грађевинске радове, што значи да су инвеститори већ присутни на подручју Слободне зоне", објашњава Иван Стојковић, директор Привредног друштва Слободна зона.

Слободна зона простираће се на 116 хектара некадашњег војног полигона. Припрема се документација за институционално и инфраструктурно опремање.

Да би се обезбедили стручни радници, каже Бојана Величков, заменица градоначелника Врања, предат је захтев Министарству просвете да се у Врању поново отвори једно одељење за кожарство и текстил.

У врањској Служби запошљавања пријављен је само један доктор друштвених наука. Младих, до 35 година, са просечном оценом већом од 8 је 250, и сви ће добити прилику да се запосле на одређено време.

За стручну праксу Град и Служба запошљавања издвајају 48 милиона динара.


#   Бојана Величков   Градско веће   слободна зона   Геокс     стручна пракса
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима