Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvaraju se nova radna mesta, posao za 1.600 ljudi

rssBookmark and Share

24.04.2013. Izvor: Rts

Povećanje broja nezaposlenih Vranjanaca nije posledica novih otpuštanja već drugačijeg evidentiranja, a oglasi za javne radove i stručnu praksu podstakli su veći broj građana da se prijave Službi za zapošljavanje.

Otvaraju se nova radna mesta, posao za 1.600 ljudi

Nije bilo tehnoloških viškova u vranjskim fabrikama i preduzećima, ni socijalnih programa, a ovih dana prijavljeno je još oko 700 nezaposlenih. Sa njima, u filijali Nacionalne službe za zapošljavanjeu Vranju evidentirano je 11.150 nezaposlenih.

Raspisani su oglasi za javne radove i stručnu praksu, najavljen je i dolazak investitora, što je motivisalo nezaposlene da se prijave. Prednjače nekvalifikovani koji se interesuju za javne radove, dok je mladima sa fakultetskom diplomom cilj stručna praksa.

Kada se u prethodnom periodu govorilo o prosečno 8.000 nezaposlenih, evidencijom nisu bili obuhvaćeni korisnici novčane naknade i oni koji povremeno rade.

Prijava je ključna, i za javne radove, stručnu praksu i investitore, kaže Dragana Nakić, pi-ar filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Vranju:

"Uticali su i svi naši pozivi da se prijave, i aktivna politika zapošljavanja podrazumeva da lice bude sa evidencije Nacionalne službe."

Gradsko veće usvojilo je nacrte ugovora o prenosu prava nad građevinskim zemljištem kompanijama Geoks i Ditre Italija, proizvođačima obuće i tekstila, koje će zaposliti 1.600 radnika.

"Kompanije Geoks i Ditre pripremaju teren za građevinske radove, što znači da su investitori već prisutni na području Slobodne zone", objašnjava Ivan Stojković, direktor Privrednog društva Slobodna zona.

Slobodna zona prostiraće se na 116 hektara nekadašnjeg vojnog poligona. Priprema se dokumentacija za institucionalno i infrastrukturno opremanje.

Da bi se obezbedili stručni radnici, kaže Bojana Veličkov, zamenica gradonačelnika Vranja, predat je zahtev Ministarstvu prosvete da se u Vranju ponovo otvori jedno odeljenje za kožarstvo i tekstil.

U vranjskoj Službi zapošljavanja prijavljen je samo jedan doktor društvenih nauka. Mladih, do 35 godina, sa prosečnom ocenom većom od 8 je 250, i svi će dobiti priliku da se zaposle na određeno vreme.

Za stručnu praksu Grad i Služba zapošljavanja izdvajaju 48 miliona dinara.


#   Bojana Veličkov   Gradsko veće   slobodna zona   Geoks     stručna praksa
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima