Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Парада поноса ће се одржати 2. октобра

Bookmark and Share

26.08.2011. Аutor : Agencija TANJUG

Овогодишња "Парада поноса" у Београду биће одржана 2. октобра, док место на којем ће се припадници ЛГБТ популације тог дана окупити још није саопштено.

Парада поноса ће се одржати 2. октобра

Место на којем ће парда бити одржана биће накнадно саопштено из безбедносних разлога, рекла је представница Удружења грађана "Парада поноса Београд" Јованка Тодоровић на конференцији за новинаре, коју су обезбеђивали полицајци.

Организатори су рекли да је манифестација непосредно уочи конференције пријављена Министарству унутрашњих послова, са којим је раније постигнут договор о датуму.

-Места на којима је прошле године одржна парада су у поново оптицају, има и других предлога, али у досадаснњим разговорима са представницима МУП-а није било речи о дислоцирању, попут оног из 2009. године, када се парада није одржала јер је измештена на ушће", рекао је члан организационог одбора "Парада поноса Београд" Горан Милетић.

Он је истакао да је дислокација неприхватљива за организаторе Параде, јер би тиме догађај био обесмишљен, исто као што би фудбалска утакмица Партизана изгубила на значају ако би била премештена са Стадиона ЈНА у Батајницу.

-Парада поноса није претња по безбедност једне земље, већа је претња када њени грађани живе од плате од 20.000 динара", рекао је Милетић и указао да чињеница да је безбедност кључна тема Параде показује да "положај ЛГПТ популације у Србији није баш најбољи".

Учесници конференције, међутим, ипак мисле да се однос Србије према Паради ипак мења на боље, што доказује коректно извештавање медија око предстојеће параде, подршка коју је "Парада поноса" добила од државних институција, градских власти и појединих политичких партија, сложили су се учесници конференције.

Милетић је рекао да Влада Србије дала подршку Паради, наводећи да су представници удружења "Парада поноса Београд" до сада разговарали са потпредседником владе за европске интеграције Божидаром Ђелићем, представницима Министарства правде,

Министарства за људска и мањинска права и да су се више пута састајали са представницима МУП-а и градских власти у Београду.

Што се тиче политичких партија, њихови ставови према паради су углавном слични прошлогодишњим, па су до сада ту манифестацију подржали ДС, СНС, ЛДП и ЛСВ, а предстоје разговори и са другим партијама и посланицима, додао је Милетић, не желећи да коментарише изјаве појединих политичара на ту тему.

Тема предстојеће "Параде Поноса" биће "Подршка унутар породице", а скуп ће бити одржан по прошлогодишњој шеми - први ће бити поздравни део на коме се очекује присуство личности из јавног и политичког живота, затим следи шетња учесника кроз град и концерт, речено је на конференцији.


#   парада   Парада поноса   Горан Милетић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима