Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Патријарх Порфирије стигао у посету Епархији нишкој, на дочеку Епископ нишки г. Арсеније, свештенство и бројни народ

rssBookmark and Share

Ниш 21.04.2023. ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је у званичну дводневну посету Епархији нишкој у петак, 21. априла 2023. године. Његову Светост пред Саборним храмом Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу дочекао је Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније заједно са свештенством, монаштвом и верним народом Богом чуване Епархије нишке.

Фото: ТВ Храм
Фото: ТВ Храм

Поводом посете Патријарха Порфирија, у Саборном храму је служен свечани чин доксологије.

Свечани чин доксологије служио је архимандрит Серафим игуман манастира Суково уз саслужење свештенства Епархије нишке, а у молитвеном присуству Преосвећене господе Епископа: врањског Пахомија, тимочког Илариона, домаћина нишког Арсенија, далматинског Никодима и мохачког Дамаскина; архимандрита: Нектарија главног секретара Светог Архијерејског Синода, Данила директора Патријаршијске управне канцеларије и Сергија, игумана манастира Острог; свештенства, монаштва и многобројног верног народа.

На крају свечаног чина доксологије, Преосвећени Епископ Арсеније обратио се речима добродошлице и поздравом Христос Васкрсе, истакавши да је Васкрсење Христово највећи догађај наше људске историје, и више од тога - наше богочовечанске вечности. То је дан који нас као људе изводи из свих овоземаљских и овоживотних дана и ноћи и уводи нас у невечерњи и непролазни дан Царства Божијега, вечнога и бесмртнога. Са Васкрсењем Христовим, дошло је и царство живота са којим је разрушена држава смрти. Дајући нам себе, Христос нам је дао све. Крстом и Васкрсењем Христовим укинуто је безнађе и безизлаз смрти.

Ваша Светости, дочекујемо Вас у овом величанственом Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле који је симбол слободе и свеколиког Васкрса српског народа, који га је градио пред само ослобођење од петовековног турског ропства са вером у Васкрслог Христа и надом да ће из мрака ропства коначно изаћи на светлост слободе. У овом светом храму, пуних тридесет и пет година столовао је блажене успомене Ваш претходник на трону патријараха српских, патријарх Иринеј као епископ нишки. Епископ Иринеј је мудро, стрпљиво и ревносно са пуно очинске љубави видао ране повереног му народа Божијег, истакао је Епископ Арсеније.

Након тога, сабраном верном народу обратио се и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и рекао да је мало градова, не само на нашим просторима који имају такву славу, такву унутарњу духовну лепоту, као што је град Ниш. Мало је места која имају тако велику, богату, истинску духовну славу, не славу пролазну, не славу од овог света, него истинску и праву славу, славу која долази од Онога који је Непролазан, који је Вечан, славу града који је и слика града вечности. Мало је таквих места, али што је још важније, мало је таквих људи као што су кроз историју људи који живе у овом граду. Мало је тако благословених људи, мало је тако истинском славом прослављених људи. Само се сетимо мученичке историје града Ниша и ту нема потребе за било каквим доказима, великим речима, препиркама, аргументима, убеђивањима. Само смирено и скромно треба се успети срцем окренут ка Богу и молитвом спојен са Богом на Ћеле кулу. За све оне који су далеко од те лепоте коју носи град Ниш, за све оне који су далеко од Бога, то је само знак и споменик на тешку, мучну прошлост нашег народа. Али, за оне који су у Христу утемељени, то је више од знака победе и знака славе, то је крст Нишлија православних, свих сабраних на једном месту кроз векове и нашег народа у целини. То је крст, али крст Христов. И сваки наш крст онда када је уткан у крст Христов, када је прожет крстом Христовим, већ сам по себи носи силу победе, силу васкрсења, силу Царства Небеског, силу радости, силу смисла постојања.

Првојерарх Српске Православне Цркве нагласио је да је читав свет прогледао и продисао и почео да мисли Јеванђељем Христовим управо тајном радости у којој се још увек налазимо, тајном победе, тајном Васкрсења Христовог.  То је Ниш, а то сте и ви, браћо и сестре, Нишлије. Зато је огромна наша духовна радост када само помислимо на Ниш, а камоли када дођемо овде да се у Духу Светом са вама загрлимо, да у Духу Светоме, у Христу Господу истински пројавимо сви међусобно љубав. То је и утеха за нас, када дођемо у Ниш, али и подстицај да где год да се налазимо, чиме год да се бавимо а јесте служба Цркве, имамо не само утеху и не само наду, него већ сада и овде истински доживљај присуства Христовог међу нама, а то значи победе над сваком тамом, над сваким безнађем, над пролазношћу, над смрћу, над сваким непријатељем који нас спутава да у пуноћи будемо Христови, а то значи и своји. 

После свечаног чина доксологије, Патријарх Порфирије је у име Светог Архијерејског Синода, на предлог Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, доделио орден Светок краља Милутина, Копненој Војсци Србије.

Другог дана посете, у суботу, 22. априла, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служиће свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Нишу са почетком у 8.30 часова.

После светог евхаристијског сабрања, биће уприличено свечано откривање, а потом и освећење споменика блаженопочившем патријарху српском Иринеју у порти Саборног храма са почетком у 12.00 часова.

Извор вести: ТВ Храм

 


#   Ниш   Саборна црква   Суково   Нишка епархија   Владика Арсеније   Патријарх Порфирије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима