Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У порти нишког Саборног храма освећен и откривен споменик патријарху Иринеју

rssBookmark and Share

Ниш 22.04.2023. ТВ Храм

Данас је након светог евхаристијског сабрања у Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу, у суботу 22. априла 2023. године, у порти Саборног храма одржана је свечана академија у част блаженопочившег патријарха српског Иринеја. Потом је уследило освећење и откривање споменика блаженопочившем патриајру Иринеју.

Фото: ТВ Храм
Фото: ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије осветио је споменик блаженопочившем патријарху српском Иринеју у порти Саборног храма.

Фото: ТВ Храм

Освећењу споменика присуствовали су и Преосвећена господа Епископи: врањски Пахомије, шумадијски Јован, тимочки Иларион, нишки Арсеније, далматински Никодим и мохачки Дамаскин; архимандрити: Прокопије из Антиохијске Патријаршије, Сергије игуман манастира Острог, Нектарије главни секретар Светог Архијерејског Синода, Данило директор Патријаршијске управне канцеларијеМетодије игуман манастира Светог Прохора Пчињског и Серафим игуман манастира Суково, свештенство, монаштво, Никола Селаковић министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Владимир Рогановић директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, представници Војске Србије и града Ниша.

У пригодном обраћању, Патријарх Порфирије је рекао да смо данас нарочито благословени јер смо се окупили да откријемо и осветимо споменик великога међу српским патријарсима - патријарха српског Иринеја. Освећујући споменик, да отворимо себе, своје срце и своју душу за све оно што нам је патријарх Иринеј оставио. Оно што је патријарх Иринеј примио од Господа Бога, од Христа, оно што је примио од светих праотаца и отаца наших, наших предака, оно што је примио од Цркве, нама је оставио и предао, а то је баш оно што је и знак наш ових дана, празник и слава свих нас православних хришћана, а то је рођени у телу, оваплоћени Син Божији, али пострадали и распети и што је најважније Васкрсли Христос. То је оно што смо примили од свих наших претходника, а у новија времена од патријарха Иринеја и то смо дужни да предамо. Сабрали смо се данас да у радости Васкрсења Христовог осветимо споменик, али истовремено да не само не губећи сећање на њега, молимо се Богу за њега и спасење његове душе, јер молитва Цркве је потребна свима. Исто тако, да се молимо да он Бога моли за нас јер, сигуран сам да је у наручју Божијем, да је у Његовој близини.

На свечаној академији наступио је НЦПД „Бранко“ и академски фолклорни ансамбл „Оро“ из Ниша.

Извор: ТВ Храм


#   Ниш   Патријарх Иринеј   споменик   Саборна црква   Суково   Нишка епархија   Патријарх Порфирије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима