Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U porti niškog Sabornog hrama osvećen i otkriven spomenik patrijarhu Irineju

rssBookmark and Share

Niš 22.04.2023. TV Hram

Danas je nakon svetog evharistijskog sabranja u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole u Nišu, u subotu 22. aprila 2023. godine, u porti Sabornog hrama održana je svečana akademija u čast blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja. Potom je usledilo osvećenje i otkrivanje spomenika blaženopočivšem patriajru Irineju.

Foto: TV Hram
Foto: TV Hram

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije osvetio je spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju u porti Sabornog hrama.

Foto: TV Hram

Osvećenju spomenika prisustvovali su i Preosvećena gospoda Episkopi: vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, timočki Ilarion, niški Arsenije, dalmatinski Nikodim i mohački Damaskin; arhimandriti: Prokopije iz Antiohijske Patrijaršije, Sergije iguman manastira Ostrog, Nektarije glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda, Danilo direktor Patrijaršijske upravne kancelarijeMetodije iguman manastira Svetog Prohora Pčinjskog i Serafim iguman manastira Sukovo, sveštenstvo, monaštvo, Nikola Selaković ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladimir Roganović direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, predstavnici Vojske Srbije i grada Niša.

U prigodnom obraćanju, Patrijarh Porfirije je rekao da smo danas naročito blagosloveni jer smo se okupili da otkrijemo i osvetimo spomenik velikoga među srpskim patrijarsima - patrijarha srpskog Irineja. Osvećujući spomenik, da otvorimo sebe, svoje srce i svoju dušu za sve ono što nam je patrijarh Irinej ostavio. Ono što je patrijarh Irinej primio od Gospoda Boga, od Hrista, ono što je primio od svetih praotaca i otaca naših, naših predaka, ono što je primio od Crkve, nama je ostavio i predao, a to je baš ono što je i znak naš ovih dana, praznik i slava svih nas pravoslavnih hrišćana, a to je rođeni u telu, ovaploćeni Sin Božiji, ali postradali i raspeti i što je najvažnije Vaskrsli Hristos. To je ono što smo primili od svih naših prethodnika, a u novija vremena od patrijarha Irineja i to smo dužni da predamo. Sabrali smo se danas da u radosti Vaskrsenja Hristovog osvetimo spomenik, ali istovremeno da ne samo ne gubeći sećanje na njega, molimo se Bogu za njega i spasenje njegove duše, jer molitva Crkve je potrebna svima. Isto tako, da se molimo da on Boga moli za nas jer, siguran sam da je u naručju Božijem, da je u Njegovoj blizini.

Na svečanoj akademiji nastupio je NCPD „Branko“ i akademski folklorni ansambl „Oro“ iz Niša.

Izvor: TV Hram


#   Niš   Patrijarh Irinej   spomenik   Saborna crkva   Sukovo   Niška eparhija   Patrijarh Porfirije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima