Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пиротски качкаваљ заштићен у Србији и ЕУ

rssBookmark and Share

Пирот 18.03.2013. Стефан Радовић

Завод за интелектуалну својину Србије донео је решење о заштити имена географског порекла пиротског качкаваља од крављег млека и од данас се тај производ налази на листи прозвода са застићеним географским преклом на сајту тог завода.

Пиротски качкаваљ заштићен у Србији и ЕУ
Председник Општине Пирот Владан Васић је подсетио да је Општина Пирот пре 2,5 године кренула у процедуру заштите географског порекла пиротског качкаваља.

- Окончали смо тај процес и заштитили пиротски качкаваљ. То име се доста злоупотребљавало и постојало је доста млекара и произвођача који су и ван територије Пирота користили овај производ - рекао је он.

Васић је изразио наду да ће заштита географског имена пиротског качкаваља произвођачима са тог подручја помоћи да "заузму бољу позицију на тржишту Србије и ван Србије". Додао је да се мора подићи сировинска база и најавио да ће произвођачима у томе помоћи општински Фонд за развој пољопривреде.

- Када се говори о брендовима Србије већи део је из пиротског краја. Осим качкаваља, ту су и пиротски ћилим, јагње, пеглана кобасица и други производ - казао је он, додајући да је пиротски ћилим заштићен пре неколико година и да има ознаку географског порекла.

У пиротском крају се, према подацима из Општине Пирот, годишње произведе око 60 тона пиротског крављег качкаваља.


#   Пирот   Владан Васић   пеглана кобасица   председник општине   пиротски ћилим   пиротски качкаваљ
@kzpvladanvasic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима