Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Плакетa Светог Прокопија проти Слободану Петровићу

rssBookmark and Share

Прокупље 18.07.2020. Јужна Србија Инфо

На Организационом одбору за обележавање градске славе Свети Прокопије, кодлучено је да Плакету Светог Прокопија за 2020. годину, добије протојереј ставрофор Слободан Петровић, у граду Прокупљу познат као узор свештеничког чина, омиљен и уважаван од стране верника, добар пастир цркве Светосавске, који је дао немерљив допринос духовном и црквено-градитељском развоју Прокупчана.

Плакетa Светог Прокопија проти Слободану Петровићу

Похвалнице Светог Прокопија ове године ће добити, Народна библиотека „Раде Драинац“, књижевник Сибин Шовић и волонтери Црвеног крста Прокупље.

У образложењу за доделу овог престижног признања, стоји да је Народна библиотека „Раде Драинац“ најстарија установа културе у Топличком округу,  да стручним кадром и књижним фондом предствља лидера у култури Топличког округа, као и  да је на врхунском нивоу 2019. године, обележила двоструки јубилеј 50. година Драинчеве књижевне сусрете и 120. година од рођења Рада Драинца.

Лауреат друге похвалнице је Прокупчанин Сибин Шовић, који се, поред тога што је јавности познат као дугогодишњи  професор српског језика, истиче и тиме што је објавио око 30 књижевних дела. Његови романи су писани реалистичким стилом и расветљавају многе друштвене проблеме. Као књижевни критичар, Шовић се претежно бави и проучавањем и тумачењем дела топличких писаца, а приказе топличких аутора објављује најчешће у ТОК-у и Топличким новинама.

Волонтери Црвеног крста у Прокупљу су добитници треће похвалнице, а у образложењу за доделу ове награде стоји, да је за то заслужан њихов дугогодишњи и несебичан рад. Где год је било потребно да помогну својим суграђанима, они су то и чинили. На позив Кризног штаба одазвали су се и за време ванредног стања и све време бринули о нашим најстаријим суграђанима, достављајући им потребне лекове и храну. Њихова пожртвованост потврђена је и током јунских поплава 2020. године.

Ова значајна и престижна признања овогодишњим лауреатима, биће уручена у порти цркве Светог Прокопија 21. јула, на дан градске славе после празничне литургије, уз поштовање свих препоручених мера, у циљу спречавања инфекције корона вирусом.


#   Прокупље   Свети Прокопије   Нишка епархија   Слободан Петровић   градска слава
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима