Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почело чишћење истoријског отпада из комплекса ЕИ Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 01.11.2021. Јужна Србија Инфо

Mинистарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић обишла је данас предузеће „ЕИ Метал“, једну од јединица некадашњег привредног гиганта Електронске индустрије Ниш, где је у току чишћење историјског отпада заосталог из производње.

Фото: Влада Србије
Фото: Влада Србије

Вујовић, која је ово предузеће обишла заједно са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски, подсетила је на то да је проблем историјског отпада присутан у Србији готово 20 година, јер је тај отпад настао махом 2000-их година у фабрикама које су биле предмет приватизације или у стечају.

С обзиром на то да се ради о претежно опасном отпаду, који утиче на загађење воде, ваздуха и земљишта, држава је одлучна да тај отпад збрине са свих локација, поручила је министарка.

Ми данас чистимо комплетне локације до нултог стања, јер се у претходном периоду уклањала по једна врста отпада, објаснила је она и додала да ће током новембра из комплекса ЕИ Ниш бити уклоњено и збринуто 450 тона опасног историјског отпада.

Према њеним речима, поред збрињавања историјског отпада из ЕИ Ниш, ресорно министарство спроводи и друге пројекте, који су важни за бољи квалитет ваздуха у том граду.

Вујовић је указала на то да Министарство суфинансира пројекат пошумљавања чија се реализација очекује у наредним данима, као и пројекат смањења загађења које потиче од индивидуалних ложишта, која су велики загађивачи.

Министарка је прецизирала да је у току конкурс за субвенције домаћинствима за замену котларница, при чему је упутила позив грађанима Ниша да искористе ту прилику.

Подстицаје ћемо обезбедити и следеће године, како бисмо помогли да што више домаћинстава пређе на еколошки прихватљивије енергенте, поручила је Вујовић.


#   Ниш   Драгана Сотировски   отпад   ЕИ Ниш   Министарство заштите животне средине   Ирена Вујовић
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима