Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поделе међу ,,ветеранима рата’’ у лесковачком крају

rssBookmark and Share

02.03.2011. Душан Коцић

Више од 1.000 учесника рата 1991. до 1999. године формиало је у Лесковцу Кризни штаб, јер желе брже решавање свог статуса и то на начин као што је учињено у другим деловима Републике Србије.

Лесковац: са једног од протеста резервиста са југа Србије
Лесковац: са једног од протеста резервиста са југа Србије

ЛЕСКОВАЦ –Незадовољни смо брзином у решавању наших оправданих захтева – каже Горан Ђорђевић, председник ,,Кризног штаба ветерана рата 1999. године’’.

Из Кризног штаба најављују ангажовање правног тима стручјака, јер оцењују да се досадашње мере биле споре и да нису дале готово никакве резултате.

-Много пута смо преварени и зато сам против комплетног рукводства ,,ветерана рата’’ и Штрајкачког одбор поднео кривичне пријаве, посебно указујући на нерационално трошење пара. Питам се где је нестало више од шест милиона динара које смо сакупили за писање тужби – огорчен је Радомир Марковић, коме се у писању кривичних пријава придужила повећа група резервиста.

Више од 50 чланова Организације бораца ветерана рата 1991-1999. године само током прошле године лечило се од ,,душевних болести’’, а један број је и даље под медицинским третманом у Горњој Топаоници – каже Душан Николић, председник те организације.

-Приликом недавне посете министра Расима Љајића Лесковцу И југу Србије, осам наших чланова, оперисани од карцинома, једино су тражили да њихове здравствене књижице буду оверене! – каже Николић.

Вели проблем међу ветараним рата је беспарица, јер неки немају новац да купе лек. Један од ветерана рата из лесковачког села Буниброда, који није имао здравствену књижицу, тражио је од Организације бораца ветерана рата сто динара да купи лекове. Добио је тражену помоћ, али само неколико дана касније догодила се трагедија: убио је супругу и извршио самоубиство! О томе да се ветерани рата убијају, Душан Николић, председник Организације борава ветерана рата 1991-1999. године, обавестио је представнике Владе Србије и добио је одговор да се људи убијају још из римског доба!

Ветерани рата који се нису прикључили Кризном штабу и који подржавају досадашње руководство учесника оцењују да је на делу још једна подела која може да има последице у осваривању законом утврђених права. Према подацима Удружења резервиста, ветерана рата од 1991. до 1999. године, са подручја Јабланичког округа, односно из Лесковца, Власотинца, Лебана, Бојника, Медвеђе и Црне Траве, у ратним дешавањима, највише на Косову и Метохији, учествовало је око 12.600 лица.

Душан Николић, председник Удружења ветерана рата 1991. до 1999. године и председник Штрајкачког одбора од самог оснивања, каже да су гласине о нерационалном трошењу пара део ,,чаршијских прича’’. Он додаје да су овлашћења да туже државу Србију, односно Министарство одбране, потписала 3.698 резервиста који су за то платили по 1.700 динара.

-Све је чисто и мирно спавам, али је природно незадовољство, јер смо у наравноправном положају у односну на неке друге резервисте – закључује Душан Николић, председник Удружења рата 1991. до 1999. године.

 


#   Горан Ђорђевић   председник   Радомир Марковић   Министарство одбране   кривичне пријаве   Душан Николић
@mo_i_vs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима