Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Podele među ,,veteranima rata’’ u leskovačkom kraju

rssBookmark and Share

02.03.2011. Dušan Kocić

Više od 1.000 učesnika rata 1991. do 1999. godine formialo je u Leskovcu Krizni štab, jer žele brže rešavanje svog statusa i to na način kao što je učinjeno u drugim delovima Republike Srbije.

Leskovac: sa jednog od protesta rezervista sa juga Srbije
Leskovac: sa jednog od protesta rezervista sa juga Srbije

LESKOVAC –Nezadovoljni smo brzinom u rešavanju naših opravdanih zahteva – kaže Goran Đorđević, predsednik ,,Kriznog štaba veterana rata 1999. godine’’.

Iz Kriznog štaba najavljuju angažovanje pravnog tima stručjaka, jer ocenjuju da se dosadašnje mere bile spore i da nisu dale gotovo nikakve rezultate.

-Mnogo puta smo prevareni i zato sam protiv kompletnog rukvodstva ,,veterana rata’’ i Štrajkačkog odbor podneo krivične prijave, posebno ukazujući na neracionalno trošenje para. Pitam se gde je nestalo više od šest miliona dinara koje smo sakupili za pisanje tužbi – ogorčen je Radomir Marković, kome se u pisanju krivičnih prijava pridužila poveća grupa rezervista.

Više od 50 članova Organizacije boraca veterana rata 1991-1999. godine samo tokom prošle godine lečilo se od ,,duševnih bolesti’’, a jedan broj je i dalje pod medicinskim tretmanom u Gornjoj Topaonici – kaže Dušan Nikolić, predsednik te organizacije.

-Prilikom nedavne posete ministra Rasima Ljajića Leskovcu I jugu Srbije, osam naših članova, operisani od karcinoma, jedino su tražili da njihove zdravstvene knjižice budu overene! – kaže Nikolić.

Veli problem među vetaranim rata je besparica, jer neki nemaju novac da kupe lek. Jedan od veterana rata iz leskovačkog sela Bunibroda, koji nije imao zdravstvenu knjižicu, tražio je od Organizacije boraca veterana rata sto dinara da kupi lekove. Dobio je traženu pomoć, ali samo nekoliko dana kasnije dogodila se tragedija: ubio je suprugu i izvršio samoubistvo! O tome da se veterani rata ubijaju, Dušan Nikolić, predsednik Organizacije borava veterana rata 1991-1999. godine, obavestio je predstavnike Vlade Srbije i dobio je odgovor da se ljudi ubijaju još iz rimskog doba!

Veterani rata koji se nisu priključili Kriznom štabu i koji podržavaju dosadašnje rukovodstvo učesnika ocenjuju da je na delu još jedna podela koja može da ima posledice u osvarivanju zakonom utvrđenih prava. Prema podacima Udruženja rezervista, veterana rata od 1991. do 1999. godine, sa područja Jablaničkog okruga, odnosno iz Leskovca, Vlasotinca, Lebana, Bojnika, Medveđe i Crne Trave, u ratnim dešavanjima, najviše na Kosovu i Metohiji, učestvovalo je oko 12.600 lica.

Dušan Nikolić, predsednik Udruženja veterana rata 1991. do 1999. godine i predsednik Štrajkačkog odbora od samog osnivanja, kaže da su glasine o neracionalnom trošenju para deo ,,čaršijskih priča’’. On dodaje da su ovlašćenja da tuže državu Srbiju, odnosno Ministarstvo odbrane, potpisala 3.698 rezervista koji su za to platili po 1.700 dinara.

-Sve je čisto i mirno spavam, ali je prirodno nezadovoljstvo, jer smo u naravnopravnom položaju u odnosnu na neke druge rezerviste – zaključuje Dušan Nikolić, predsednik Udruženja rata 1991. do 1999. godine.

 


#   Goran Đorđević   predsednik   Radomir Marković   Ministarstvo odbrane   krivične prijave   Dušan Nikolić
@mo_i_vs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima