Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Полагањем венаца одата почаст борцима на Грчком и Српском војничком гробљу у Пироту

rssBookmark and Share

Пирот 12.09.2023. Јужна Србија Инфо

У име Града и своје име градоначелница Ниша Драгана Сотировски положила је венце на Грчком и Српском војничком гробљу у Пироту одајући пошту нашим и савезничким борцима који су дали своје животе у Првом светском рату за слободу Србије и српског народа. Церемонија је почела поменом који је служио владика нишки Арсеније у саслужењу свештеника Грчке и Српске цркве.

Полагањем венаца одата почаст борцима на Грчком и Српском војничком гробљу у Пироту

Градоначелница је овом приликом истакла да српски и грчки народ повезују деценијске и нераскидиве пријатељске везе које трају до данашњих дана. Тешко да се може заборавити помоћ коју је грчки народ пружио српским војницима након повлачења преко Албаније и време које су они тамо провели да би се вратили на фронт и ослободили своју земљу.

Окупљене на Српском и Грчком војничком гробљу поздравио је и државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Србије Зоран Антић.

На овај начин традиционално се одаје пошта грчким и српским борцима. На Грчком гробљу сахрањено је 358 грчких, а на српском 7610 српских војника.

После верског обреда венце су положили представници Владе РС Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Министарства одбране, Пиротског округа, Града Пирота, Града Ниша, представници Полицијске управе Пирота, Амбасаде Грчке и Кипра, удружења грађана и појединци.

Церемонија је завршена кратким уметничким програмом.


#   Пирот   Драгана Сотировски   први светски рат   војничко гробље   војничко гробље пирот
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима