Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Polaganjem venaca odata počast borcima na Grčkom i Srpskom vojničkom groblju u Pirotu

rssBookmark and Share

Pirot 12.09.2023. Južna Srbija Info

U ime Grada i svoje ime gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski položila je vence na Grčkom i Srpskom vojničkom groblju u Pirotu odajući poštu našim i savezničkim borcima koji su dali svoje živote u Prvom svetskom ratu za slobodu Srbije i srpskog naroda. Ceremonija je počela pomenom koji je služio vladika niški Arsenije u sasluženju sveštenika Grčke i Srpske crkve.

Polaganjem venaca odata počast borcima na Grčkom i Srpskom vojničkom groblju u Pirotu

Gradonačelnica je ovom prilikom istakla da srpski i grčki narod povezuju decenijske i neraskidive prijateljske veze koje traju do današnjih dana. Teško da se može zaboraviti pomoć koju je grčki narod pružio srpskim vojnicima nakon povlačenja preko Albanije i vreme koje su oni tamo proveli da bi se vratili na front i oslobodili svoju zemlju.

Okupljene na Srpskom i Grčkom vojničkom groblju pozdravio je i državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Antić.

Na ovaj način tradicionalno se odaje pošta grčkim i srpskim borcima. Na Grčkom groblju sahranjeno je 358 grčkih, a na srpskom 7610 srpskih vojnika.

Posle verskog obreda vence su položili predstavnici Vlade RS Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Ministarstva odbrane, Pirotskog okruga, Grada Pirota, Grada Niša, predstavnici Policijske uprave Pirota, Ambasade Grčke i Kipra, udruženja građana i pojedinci.

Ceremonija je završena kratkim umetničkim programom.

Komentara: 0


#   Pirot   Dragana Sotirovski   prvi svetski rat   vojničko groblje   vojničko groblje pirot
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima