Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брисел: Срби добили Заједницу општина, Тачи тражи југ Србије

Bookmark and Share

Београд 26.08.2015. Курир, Танјуг, Јужна Србија Инфо

Премијер Србије Александар Вучић постигао је успех пошто су синоћ у Бриселу Београд и Приштина потписали сва четири споразума – о Заједници српских општина, енергетици, телекомуникацијама и мосту на Ибру у Косовској Митровици, чиме је нашој земљи отворен европски пут.

Фото: КИМ
Фото: КИМ

Дијалог је окончан успешно, а да се премијери Вучић и Иса Мустафа ниси ни састали, па ни реч проговорили.

– Иако је било планирано да се током политичког дијалога Београда и Приштине састану и Вучић и Мустафа, као што је било и током прошле рунде, то се јуче није догодило. Све је координирала служба високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини и она сама, а све ради боље ефикасности. Такав начин рада се исплатио, а они ни реч нису проговорили – рекао је извор из Брисела.

Вучић је синоћ изјавио да је потписивањем сва четири споразума отворен европски пут Србије.

– Наш народ има разлога за задовољство. Ово значи још једну велику ствар за целу Србију, а то је отварање поглавља и више не постоји ништа што стоји на том путу – рекао је Вучић и додао да је наша делегација постигла више него што се очекивало.

– Вечерас се успоставља Заједница српских општина. ЗСО ће имати широка овлашћења, председника, потпредседника, скупштину, савет, грб, заставу… Моћи ће да се финансира из Србије, и то је недвосмислено речено да Србија има то право. Са радошћу ћу ићи у септембру нашем народу на КиМ. Ићи ћу на два дана. Честитам формирање ЗСО нашем народу на КиМ – нагласио је Вучић за РТС.

Српски премијер је казао да је делегација Србије цео дан разговарала с представницима ЕУ, а да је так на крају видела делегацију косовских Албанаца.

Управо због тога што су све карте на нашој страни, посебно у вези са ЗСО. Шеф косовске дипломатије Хашим Тачи планира да покрене Албанце из Прешевске долине да затраже аутономију Прешева, Бујановца и Медвеђе!

– Тачи је спреман да изврши притисак на Албанце из Прешева да затраже и право на уједињење с Косовом. Пошто је Србија добила више него што су они очекивали у вези са ЗСО, Тачи хоће да обезбеди реципроцитет Албанцима – каже извор из дипломатских кругова из Брисела.

Петрит Селими, заменик шефа косовске дипломатије, није одговарао на позиве, али је зато Риза Халими, председник Партије за демократско деловање из Прешева, рекао да наша сазнања нису ништа ново, те да је то већ годинама намера Албанаца.

– Још 2006. Албанци из Прешевске долине тражили су решавање статуса и да добију реципроцитет и иста права као Срби на Косову. Не бих даље ништа коментарисао – рекао је Халими, а бивши радник ДБ Божидар Спасић каже да овакав сценарио, узимајући у обзир Тачијеву изјаву да неће дозволити стварање РС на Косову, није немогућ.

– Тај захтев је део плана којим се Србија држи под тензијом, уз подршку неких западних земаља, јер тиме Београд чине подложним уценама – оцењује Спасић.

Иначе, Тачи је синоћ рекао да је Србија потписивањем споразума на неки начин признала Косово. Могеринијева је оценила да су споразуми велико достигнуће у процесу нормализације односа.

Косовска Митровица: Срби славе

Уз звуке сирена, колоне аутомобила окићене заставама Србије кружиле су синоћ северним делом Косовске Митровице, чиме су грађани славили бриселске споразуме. Чули су се пуцњи петарди и других пиротехничких средстава.

Самоопредељење прети

Приштински опозициони покрет Самоопредељење најавио је да ће на све начине покушати да заустави формирање ЗСО, као и у случају смене бившег министра за повратак Срба у косовској влади Александра Јаблановића. Тада је био хаос на улицама Приштине.

Марко Ђурић: 5:0 ЗА СРБИЈУ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић изјавио је синоћ да је резултат 5:0 за Србију, а да је уз четири споразума, пети тријумф подршка за отварање преговарачких поглавља.

Милован Дрецун тврди: Тачи спрема лажне оптужнице

Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ, упозорио је јуче да Тачијева илегална тајна служба припрема измишљене оптужнице са намером да се подигну стотине нових оптужница против припадника бивших и актуелних наших снага безбедности.

– Суочен са могућношћу да се против њега и његових најближих сарадника подигну оптужнице од Специјалног суда, који ће бити формиран за суђење припадницима ОВК, прибегава неприхватљивим политичким провокацијама. Као председник Одбора за КиМ нешто сам посебно интересантан тој служби – тврди Дрецун.

Споразуми

ЗСО

Овлашћења самоуправа у области просторног планирања, образовања, здравства, економског развоја

Имаће Скупштину, председника, савет и веће

ЗСО ће бити изузета од опорезивања и од наплате царина на добра која набавља за себе

ЗСО директно финансира Србија

Телекомуникације

„Телекому“ ће бити омогућено несметано функционисање на КиМ

Позивање бројева на КиМ по цени локалних позива и без позивног броја

Србија ће приштинској страни уступити на коришћење троцифрени позивни број за географску област, уз статусно неутрално навођење Косова са звездицом и фуснотом

Мост на Ибру

Уважени захтеви српске стране да се хитно постигне решење о разграничењу катастарских зона у Брђанима

Затварање за саобраћај и преуређење Улице краља Петра у пешачку зону

У процени безбедносних услова за отварање моста кључну улогу имаће градоначелници северне и јужне Митровице

Енергетика

Неометано функционисање фирми у власништву ЕПС на северу КиМ

Стварају се предуслови за извеснију ситуацију у снабдевању становништва струјом

Формирање две компаније у власништву ЕПС, од којих би се једна бавила трговином, а друга снабдевањем струјом на територији четири српске општине на северу КиМ

Питање имовине ни на који начин није предмет овог аранжмана, власништво ЕПС над електроенергетском инфраструктуром и потенцијалима не доводи се у питање

Остају сачувана сва радна места наших радника у енергетском сектору на КиМ.


#   Београд   саобраћај   Александар Вучић   Риза Халими   Брисел   Косово и Метохија   Хашим Тачи   Косовска Митровица   енергетика   споразум   политика   радна места   Телекомуникације   Марко Ђурић   Милован Дрецун   Моста на Ибру  
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима