Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић на скупу "Будућност Србије": Не бих могао да браним Косово да вас није оволико

Bookmark and Share

Београд 20.04.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић, обраћајући се на скупу "Будућност Србије" пред око 150 хиљада грађана, поручио је да Србији треба мир ако жели економски напредак. Џабе нам фабрике и интернет стручњаци ако немамо деце, истакао је Вучић на скупу у Београду.

Фото: РТС
Фото: РТС

"Без вас оволико, не бих могао да изађем пред Сија, Путина, Меркел, Макрона у наредних седам дана. Овако знам колика ми је одговорност", истакао Вучић.

Захвалио је јер, како каже, зна да више никада неће говорити пред толиким бројем људи.

"Хвала свим људима који су дошли не само из Србије, хвала нашим људима из Републике Српске, Пљеваља, Берана, Бијелог Поља, Херцег Новог, Северне Македоније, Куманова, Вргин Моста, Вуковара. Хвала јер смо показали да, у ма колико држава живимо и проблема имамо, нико не може да уништи и раздвоји јединство српског националног корпуса, да припадамо истом роду, истом народу, да имамо исти језик и културу", нагласио је Вучић. 

Шест и по година промена је, каже, вредело за "једно овакво вече" када су дошли они који поштују рад, труд и марљивост.

"Показали сте да дела цените више од обећања, и да поштујете оне који хоће пристојну, модерну, успешну Србију. Да на крају крајева поштујете не само оне који Србији прете и желе да је сруше", рекао је Вучић и позвао на јединство. 

"Имамо право да се зовемо Србима" 

Вучић је напоменуо да Србија поштује територијални интегритет сваке земље у региону, додајући да баш зато "имамо право да се зовемо Србима не угрожавајући никог и штитећи наше ћириличко писмо". 

Истакао је да Србија треба да се поноси својим јунацима и онима који су штитили земљу и додао да не смемо више да имамо нове јунаке.

"Желим да у 21. веку немамо ниједан рат, да причамо о нашим јунацима, али да немамо нове јунаке. Да нам јунаци буду они који ће да извозе софтвере, наше производе широм света. Да идемо у корак са светом. Да у будућности вредно радимо као што смо некада ратовали", истакао је Вучић.

Обраћајући се грађанима, истакао је да треба сачувати мир баш због тога што је Србија много ратовала у прошлом веку.

Нагласио је и да Србија неће уводити санкције Русији колики год били притисци. 

"Приштина да се понаша цивилизовано" 

Поручио је да је највећи проблем Србије Косово и Метохија. Упркос томе што постоји безброј притисака по том питању, Србија никоме неће дозволити нападе и протеривање свог народа са вековних огњишта, рекао је Вучић. 

Председник Србије је истакао да смо са Албанцима тражили компромис, али да многи у свету нису разумели колико смо били спремни за то.

"Када смо молили и упозоравали да не формирају косовску војску, то није у складу ни са вашим тзв. уставом, они су оформили своју тзв. војску. Увели су таксе на робу из централне Србије којима уништавају наш народ на КиМ. Ни то није било довољно. Молио сам их данима да не донесу платформу јер није платформа за разговоре већ против дијалога, они су говорили да се неће појавити на дневном реду. А онда су то изгласали"

Приштини је поручио да мора да се понаша цивилизовано и нормално.

"Разни емисари долазе и траже да се умилимо албанцима да би укинули таксе. Ништа нећемо да учинимо, много тога смо учинили. Није нормално да уводите таксу на робу у 21. веку. То није било нормално ни на почетку 20. века. Можете да претите и вршите притисак какав хоћете, нема разговора док се не укину таксе", нагласио је председник Вучић.

У Београду је одржан скуп у оквиру кампање "Будућност Србије". Према процени МУП-а, окупило се између 140.000 и 150.000 грађана. Скуп је почео музичким програмом, након чега је отпевана химна "Боже правде". Уследила су обраћања говорника испред Дома Народне скупштине. Окупљенима се обратио председник Србије Александар Вучић, рекавши да су Србији потребни мир и деца.

Албанцима и Западу је поручио: "Скупа је глава, а једна ствар је скупља – образ. Никада немојте покушати Србији да га укаљате".

Грађанима поручује да "морамо да разумемо како и куда се свет креће". 

"Морамо добро да разумемо да не можемо да имамо све што желимо и не можемо да терамо друге да мисле како и ми. Морамо да поштујемо и друге у региону. Морамо да се обуздамо не тако што ћемо псовком да реагујемо, сукобима и свађама ништа нећемо моћи да добијемо. Већ тако што ћемо на паметан начин да их придобијемо на своју страну", истакао је председник Србије. 

"Све може, насиље и ултиматуми не"

Вучић је нагласио да циљ нису сукоби, чак ни са онима којих је, каже, много мање а прете на различите начине.

"На изборима се то решава. И тамо има људи који желе добро нашој земљи. Треба да видимо око чега можемо да се сагласимо. И њима, као и овима око Косова, ћу рећи исту реченицу - све може, ултиматими и насиље не може. Нико не може да туче наше жене и неће насиљем да постиже циљеве. Нема ултиматума у политици. Наша земља је слободна и демократска", навео је председник.

Србија, каже, мора да брине и о новинарима.

"Ако мислите да не раде како треба, не одговарајте им, не говорите ништа или одговорите на пристојан начин. Нашим противницима лепо одговорите. Ово је слободна земља, земља свих њених грађана и нико не може проблеме да решава вешалима, тестерима, секирама", рекао је Вучић.

"Србија ће брзином ракете ићи напред" 

Говорећи о економском напретку, Вучић је напоменуо да је Србија "излечена од рака, онда када је била на ивици амбиса".

"А ви сте веровали у то, у рад и у тешке мере. Посебно се захваљујем пензионерима који су поднели највећи терет", напоменуо је председник.

Никада у српској историји, каже, није било власти која је обезбедила четири године заредом суфицит.

"Имамо чврст динар. Имате озбиљну Владу која не лаже народ већ се понаша домаћински и одговорно", рекао је Вучић посебно се захваљујући запосленима у Железари која је сада у кинеском власништву.

Према његовим речима, Србија ће брзином ракете да иде напред ако буде имала мир.

"Зато се поново враћам на КиМ. Разговараћемо, али све у свету молим: немојте да помислите да ћемо да дозволимо протеривање нашег народа са вековних огњишта на КиМ јер желимо разговор. Никада то никоме нећемо дозволити", поновио је председник.

"Србија ће бити носилац развоја региона" 

Грађанима је рекао да је данас добио писмо од из "Фолксвагена", те да се из тога може закључити да је, каже, Србија и даље у игри.

Пред грађанима је прочитао економске прогнозе ММФ-а и Светске банке за наредних пет година.

"Они кажу да ће у наредних пет година расти српска привреда за четири одсто. То значи да ће 2023. БДП бити већи за 20,1 одсто у односу на 2018. Ниједна земља са којом се Србија граничи неће имати кумулативни раст као Србија. Србија ће бити носилац развоја региона", рекао је председник. 

Указао је да ће ускоро бити отворен ауто-пут кроз југ Србије и додао да се ради и на модернизацији железничког саобраћаја. 

Подсећа да је отворио више од стотину фабрика због чега је, каже, врло поносан.

"Сутра да ме смене, нико неће моћи да укине то. Али то не бих могао без вас и то не бисмо могли ни без другачије позиције у свету", рекао је Вучић. 


#   Београд   Александар Вучић   ауто-пут   Косово и Метохија   политика   економија   председник Србије   опозиција   ММФ   југ Србије   кампања Будућност Србије
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима