Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić na skupu "Budućnost Srbije": Ne bih mogao da branim Kosovo da vas nije ovoliko

Bookmark and Share

Beograd 20.04.2019. RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se na skupu "Budućnost Srbije" pred oko 150 hiljada građana, poručio je da Srbiji treba mir ako želi ekonomski napredak. Džabe nam fabrike i internet stručnjaci ako nemamo dece, istakao je Vučić na skupu u Beogradu.

Foto: RTS
Foto: RTS

"Bez vas ovoliko, ne bih mogao da izađem pred Sija, Putina, Merkel, Makrona u narednih sedam dana. Ovako znam kolika mi je odgovornost", istakao Vučić.

Zahvalio je jer, kako kaže, zna da više nikada neće govoriti pred tolikim brojem ljudi.

"Hvala svim ljudima koji su došli ne samo iz Srbije, hvala našim ljudima iz Republike Srpske, Pljevalja, Berana, Bijelog Polja, Herceg Novog, Severne Makedonije, Kumanova, Vrgin Mosta, Vukovara. Hvala jer smo pokazali da, u ma koliko država živimo i problema imamo, niko ne može da uništi i razdvoji jedinstvo srpskog nacionalnog korpusa, da pripadamo istom rodu, istom narodu, da imamo isti jezik i kulturu", naglasio je Vučić. 

Šest i po godina promena je, kaže, vredelo za "jedno ovakvo veče" kada su došli oni koji poštuju rad, trud i marljivost.

"Pokazali ste da dela cenite više od obećanja, i da poštujete one koji hoće pristojnu, modernu, uspešnu Srbiju. Da na kraju krajeva poštujete ne samo one koji Srbiji prete i žele da je sruše", rekao je Vučić i pozvao na jedinstvo. 

"Imamo pravo da se zovemo Srbima" 

Vučić je napomenuo da Srbija poštuje teritorijalni integritet svake zemlje u regionu, dodajući da baš zato "imamo pravo da se zovemo Srbima ne ugrožavajući nikog i štiteći naše ćiriličko pismo". 

Istakao je da Srbija treba da se ponosi svojim junacima i onima koji su štitili zemlju i dodao da ne smemo više da imamo nove junake.

"Želim da u 21. veku nemamo nijedan rat, da pričamo o našim junacima, ali da nemamo nove junake. Da nam junaci budu oni koji će da izvoze softvere, naše proizvode širom sveta. Da idemo u korak sa svetom. Da u budućnosti vredno radimo kao što smo nekada ratovali", istakao je Vučić.

Obraćajući se građanima, istakao je da treba sačuvati mir baš zbog toga što je Srbija mnogo ratovala u prošlom veku.

Naglasio je i da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji koliki god bili pritisci. 

"Priština da se ponaša civilizovano" 

Poručio je da je najveći problem Srbije Kosovo i Metohija. Uprkos tome što postoji bezbroj pritisaka po tom pitanju, Srbija nikome neće dozvoliti napade i proterivanje svog naroda sa vekovnih ognjišta, rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je istakao da smo sa Albancima tražili kompromis, ali da mnogi u svetu nisu razumeli koliko smo bili spremni za to.

"Kada smo molili i upozoravali da ne formiraju kosovsku vojsku, to nije u skladu ni sa vašim tzv. ustavom, oni su oformili svoju tzv. vojsku. Uveli su takse na robu iz centralne Srbije kojima uništavaju naš narod na KiM. Ni to nije bilo dovoljno. Molio sam ih danima da ne donesu platformu jer nije platforma za razgovore već protiv dijaloga, oni su govorili da se neće pojaviti na dnevnom redu. A onda su to izglasali"

Prištini je poručio da mora da se ponaša civilizovano i normalno.

"Razni emisari dolaze i traže da se umilimo albancima da bi ukinuli takse. Ništa nećemo da učinimo, mnogo toga smo učinili. Nije normalno da uvodite taksu na robu u 21. veku. To nije bilo normalno ni na početku 20. veka. Možete da pretite i vršite pritisak kakav hoćete, nema razgovora dok se ne ukinu takse", naglasio je predsednik Vučić.

U Beogradu je održan skup u okviru kampanje "Budućnost Srbije". Prema proceni MUP-a, okupilo se između 140.000 i 150.000 građana. Skup je počeo muzičkim programom, nakon čega je otpevana himna "Bože pravde". Usledila su obraćanja govornika ispred Doma Narodne skupštine. Okupljenima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da su Srbiji potrebni mir i deca.

Albancima i Zapadu je poručio: "Skupa je glava, a jedna stvar je skuplja – obraz. Nikada nemojte pokušati Srbiji da ga ukaljate".

Građanima poručuje da "moramo da razumemo kako i kuda se svet kreće". 

"Moramo dobro da razumemo da ne možemo da imamo sve što želimo i ne možemo da teramo druge da misle kako i mi. Moramo da poštujemo i druge u regionu. Moramo da se obuzdamo ne tako što ćemo psovkom da reagujemo, sukobima i svađama ništa nećemo moći da dobijemo. Već tako što ćemo na pametan način da ih pridobijemo na svoju stranu", istakao je predsednik Srbije. 

"Sve može, nasilje i ultimatumi ne"

Vučić je naglasio da cilj nisu sukobi, čak ni sa onima kojih je, kaže, mnogo manje a prete na različite načine.

"Na izborima se to rešava. I tamo ima ljudi koji žele dobro našoj zemlji. Treba da vidimo oko čega možemo da se saglasimo. I njima, kao i ovima oko Kosova, ću reći istu rečenicu - sve može, ultimatimi i nasilje ne može. Niko ne može da tuče naše žene i neće nasiljem da postiže ciljeve. Nema ultimatuma u politici. Naša zemlja je slobodna i demokratska", naveo je predsednik.

Srbija, kaže, mora da brine i o novinarima.

"Ako mislite da ne rade kako treba, ne odgovarajte im, ne govorite ništa ili odgovorite na pristojan način. Našim protivnicima lepo odgovorite. Ovo je slobodna zemlja, zemlja svih njenih građana i niko ne može probleme da rešava vešalima, testerima, sekirama", rekao je Vučić.

"Srbija će brzinom rakete ići napred" 

Govoreći o ekonomskom napretku, Vučić je napomenuo da je Srbija "izlečena od raka, onda kada je bila na ivici ambisa".

"A vi ste verovali u to, u rad i u teške mere. Posebno se zahvaljujem penzionerima koji su podneli najveći teret", napomenuo je predsednik.

Nikada u srpskoj istoriji, kaže, nije bilo vlasti koja je obezbedila četiri godine zaredom suficit.

"Imamo čvrst dinar. Imate ozbiljnu Vladu koja ne laže narod već se ponaša domaćinski i odgovorno", rekao je Vučić posebno se zahvaljujući zaposlenima u Železari koja je sada u kineskom vlasništvu.

Prema njegovim rečima, Srbija će brzinom rakete da ide napred ako bude imala mir.

"Zato se ponovo vraćam na KiM. Razgovaraćemo, ali sve u svetu molim: nemojte da pomislite da ćemo da dozvolimo proterivanje našeg naroda sa vekovnih ognjišta na KiM jer želimo razgovor. Nikada to nikome nećemo dozvoliti", ponovio je predsednik.

"Srbija će biti nosilac razvoja regiona" 

Građanima je rekao da je danas dobio pismo od iz "Folksvagena", te da se iz toga može zaključiti da je, kaže, Srbija i dalje u igri.

Pred građanima je pročitao ekonomske prognoze MMF-a i Svetske banke za narednih pet godina.

"Oni kažu da će u narednih pet godina rasti srpska privreda za četiri odsto. To znači da će 2023. BDP biti veći za 20,1 odsto u odnosu na 2018. Nijedna zemlja sa kojom se Srbija graniči neće imati kumulativni rast kao Srbija. Srbija će biti nosilac razvoja regiona", rekao je predsednik. 

Ukazao je da će uskoro biti otvoren auto-put kroz jug Srbije i dodao da se radi i na modernizaciji železničkog saobraćaja. 

Podseća da je otvorio više od stotinu fabrika zbog čega je, kaže, vrlo ponosan.

"Sutra da me smene, niko neće moći da ukine to. Ali to ne bih mogao bez vas i to ne bismo mogli ni bez drugačije pozicije u svetu", rekao je Vučić. 


#   Beograd   Aleksandar Vučić   auto-put   Kosovo i Metohija   politika   ekonomija   predsednik Srbije   opozicija   MMF   jug Srbije   kampanja Budućnost Srbije
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima