Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нема признања Косова али је потребан мир са Албанцима

rssBookmark and Share

Врање 07.02.2019. РТС, Танјуг, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић каже да не признаје границе независног Косова и да је Србима потребан мир са Албанцима. Вучић је у Врању додао да не верује да је могућ скори компромис, али је поручио да је на томе потребно инсистирати. Премијерка Ана Брнабић је рекла да је спроведена једна од најбољих фискалних консолидација у свету, што је оцена ММФ-а и Светске банке.

Фото: РТС
Фото: РТС

Александар Вучић је, обраћајући се грађанима у оквиру кампање "Будућност Србије", рекао да зна како се добијају аплаузи, али да их он не жели, већ је замолио грађане да разумеју да је потребан мир са Албанцима.

Вучић је најавио да ће Врање добити нови стадион.

"Врање има прволигаша. Не знам како шутирају лопту, али знам да ће Врање да добије нови, прелепи покривени градски стадион са најмодернијим осветљењем", рекао је Вучић.

Подсетио је да су га упоредили са Пиночеом, када је рекао да је донета одлука да се у девет градова подигну нови стадиони.

"Зашто сам Пиноче? Као да ја убијам људе на стадионима. А ми стадионе градимо да би деца могла да играју фудбал, да се људи окупљају да се радују успесима", рекао је Вучић и приметио да, ако је неки град спортски и пун успеха и добрих резултата, онда је то Врање.

"Ја не верујем да је могућ скори компромис, нисам оптимиста по питању да ли је уопште могућ компромис, али ми на томе морамо да инсистирамо, јер нам не требају било какви сукоби у будућности", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија јака, много јача него што је била, али нам треба мир, требају нам десетине година слободног развоја и напретка, нове фабрике, нове школе, нова позоришта, деца која знају да имају сигурну будућност.

"То ће бити политика коју ћемо да водимо", поручио је председник.

Истакао је да ће Србија да води своју, српску политику у интересу свих наших грађана, а не у интересу било које амбасаде стране земље.

"Свет је постао непредвидиво место, сви се сукобљавају са свима. Ми у Србији морамо да очувамо своје место под сунцем, да очувамо мир у земљи и да нам економија напредује", рекао је Вучић обраћајући се грађанима у Врању.

Навео је да се са председником Русије Владимиром Путином састао више пута него сви његови претходници и председници влада пре њега заједно и подсетио да је од Путина добио и орден Александра Невског за допринос сарадњи са Руском Федерацијом.

"Поштујемо Вашингтон, Брисел, Берлин, Лондон, Париз, Пекинг. Свуда смо лепо и пријатељски дочекани, али те земље имају своје интересе и ти интереси се не поклапају увек са нашим интересима. Многи од њих су већ признали независно Косово, многи од њих имају своје интересе за кризама у различитим деловима света", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија има своје интересе и да ће умети да их заштити јер, како је додао, о народу у Врању неће да брине било која друга влада и било који други председник, сем српске владе и српског председника.

Слобода је највиша вредност 

Навео је да је посебно поносан на две ствари – на успешно спроведене тешке економске реформе и на то што смо сачували слободу у одлучивању. Како је рекао, многи су се тада љутили на њега и питали се зашто смањује плате и пензије, а данас сви имају пензије веће него тада, као и плате, које ће бити још веће.

Поносан је каже, што смо сачували сувереност, независност у одлучивању земље и слободу Србије, јер, како је приметио, све што смо урадили не вреди ако немамо слободу Србије.

"Слобода је највиша вредност и то југ Србије најбоље зна. То смо сачували и накада никоме нећемо дозволити да то угрози", рекао је Вучић.

Констатовао је, међутим, да имамо и много проблема и оних који би желели све то да сруше. Он је поручио и да су од пресудног значаја наредних неколико година и да ће Србија бити све јача и снажнија, ако будемо наставили са озбиљним и одговорним приступом, путем раста.

Поновио је да се на крају рачуна само резултат и замолио грађане да пре него што донесу било какав закључак, само погледају бројеве и резултате.

А бројеви, каже, показују да је просечна плата када је постао премијер била 320 евра, а данас је 465 евра, а пензије су данас око 232 евра.

"Мораће брзо да буду 250, а мораће и плате да буду веће и биће пре краја године 500 евра. Ја сам крив, промашио сам за годину, али велика је разлика и између 320 и 500", рекао је Вучић и захвалио Врањанцима на подршци.

"Не признајем границе независног Косова" 

Навео је да не признаје границе независног Косова као његови претходници.

"Када им кажете – покушаћемо да спасемо нешто и све што се спасити може, пре свега главе наших људи и да сачувамо све што можемо у Србији, они кажу, ми хоћемо да имамо и оно што немамо и оно што смо ми дали. Ми им кажемо – нећемо да имамо границе на Јарињу и Брњаку између Срба и Срба, они кажу, не, не, ти би да мењаш границе", рекао је Вучић.

"Да, ја не признајем границе независне државе Косово као што су они направили и по томе се ми разликујемо. То су различите политике, али наша политика није политика неозбиљности и неодговорности", додао је Вучић.

Подсетио је да је Србија 2006. године остала без Црне Горе, и то "као да се ништа није десило", а тамо је живело 30 одсто нашег народа.

"Нису два дана ни жалили због тога, није им било ни тешко, после две године, прогласили су независност Косова. Ништа, послали су два саопштења и ништа више. Било их је баш брига за све то. Нису се насекирали ни најмање, а камоли да су нешто пробали да ураде за Косово и наш народ на КиМ", рекао је Вучић.

Како је рекао, он зна да Врање и југ Србије воле Србију, да дају све за Србију, "и када је тешко и када је мање тешко".

"Врање на најбољи начин разуме шта је Србији потребно, када је требало да бранимо српски народ и ван и у Србији никада није поклекло, било је јуначки уз свој народ. Није кукало и плакало, борило се храбро и знало како се брани српски народ и српска тробојка", поручио је председник и захвалио на трпељивости и стрпљењу.

Прошле године 3,5 милијарди инвестиција 

Вучић је подсетио да је прошле године у Србију ушло 3,5 милијарди евра инвестиција, али и да мора још много више да уради.

Поменуо је бројна улагање у Врање, наводећи као пример болнички центар, који је сада велелепна зграда, у који је много новца уложена, али сада најстарији и деца и сви грађани могу да осете шта је држава све урадила.

"Довели смо 'Геокс', 'Јумко', који данас ради у две смене, а ако треба може и у три. 'Симпо' ће морати да напредује. Добио сам писмо запослених из 'Симка' чоколаде и гледаћемо да помогнемо", рекао је Вучић.

Додао је да је Влада ставила на располагање три милиона евра за реновирање позоришта у Врању.

"Оно што нам недостаје у Врању је још један велики инвеститор, велика фабрика да запослимо све људе у Врању да знају да је будућност њихове деце у тој општини, да могу да остану", нагласио је председник.

Рекао је да су симболи његове политике ауто-путеви, инвестиције и запошљавање грађана и да је уверен ће народ разумети ко се понаша одговорно и коме треба да пружи подршку.

С друге стране, каже, симбол политике оних који би да сруше све што је у Србији урађено, "симбол политике прошлости јесу вешала која су донели на Теразије, после 1941. године, тамо где су родољуби вешани".

Према његовим речима, само озбиљношћу се може напред, а не псовкама и претњама.

Подсетио је на пад јавног дуга истичући да не жели да деца буду дужна, као и на то да је војска била потпуно разорена. Рекао је да је војска имала један авион када је постао министар одбране.

"Само радом, трудом, енергијом морамо напред. Знам да бих и овде добио највећу подршку ако бих говорио лоше речи о својим политичким противницима. Не бежим од дуела, као у Скупштини и на сваком другом месту где сам морао да одговарам на разне глупости. Лако смо их побеђивали", рекао је председник.

Брнабић: Настављамо да градимо "циглу по циглу"

Премијерка Ана Брнабић поручила је да Влада и председник Александар Вучић неће одустати од борбе за бољу, богатију и пристојнију Србију, као и да ће наставити да граде земљу "циглу, по циглу, спрат по спрат", као што су радили од 2013. године.

"Циљ нам је нормална, пристојна Србија у којој се не мрзе и не вређају они који мисле другачије, у којој се жене не називају најгорим именама, у којој се на улици не износе вешала. Желимо да Србија буде земља школа, радних места, одговорних власти... Борићемо се за бољу Србију", поручила је премијерка.

Брнабићева је навела да се прошлост не сме заборавити и да је председник Србије кампању покренуо како би се подсетили како је било до 2012. године и упоредили са тим како је данас.

Како је навела, са Вучићем се није увек слагала и није мислила о свему као он, али када је преузео место председника Владе видела је у њему другачију енергију, искрену жељу да мења Србију, као и храброст да преузме одговорност за спровођење неопходних и тешких реформи, о којима су пре њега само причали.

Указала је да је тек 2014. године почело оздрављење Србије, а председник Вучић спровео је једну од најбољих фискалних консолидација у свету, што је оцена ММФ-а и Светске банке.

"Србија је 2012. била раме уз раме са Сиријом, Еритрејом, а данас је са Израелом, Белгијом, Италијом. Ми се нервирамо што нисмо више учинили, а они се нису нервирали ни када смо били као Еритреја", навела је Брнабићева и додала да је Србија последњих пар година постала привлачна дестинација за стране инвеститоре.

Подсетила је да је 2012. године незапосленост износила изнад 25 одсто, док је данас 11, као и да је тада више од половине младих било без посла, 51 одсто, а данас их је 25.

Повезали смо државне институције, истакла је Брнабићева и додала да је то учињено како би држава постала сервис грађана, што и треба да буде.

Вучић наставља сутра дводневну посету Пчињском округу обиласком Владичиног Хана, Трговишта, Сурдулице, Бујановца, Левосоја и Врања. 


#   Врање   Александар Вучић   незапосленост   Косово и Метохија   инвестиције   Ана Брнабић   економија   председник Србије   Париз   ММФ   без посла   југ Србије   кампања Будућност Србије
@avucic @anabrnabic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима