Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Причали смо и о аутопуту Ниш - Приштина

rssBookmark and Share

Ниш 09.11.2012. Izvor: Agencija Tanjug

Премијер Ивица Дачић изјавио је у Бриселу после друге рунде разговора са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем, да се разговарало о модалитетима примене онога што је раније договорено и о томе како да се помогне људима на Косову и унапреде све животне околности, без задирања у питање статуса Косова.

Дачић након састанка са Ештоновом и Тачијем
Дачић након састанка са Ештоновом и Тачијем

Он је одмах након завршене радне вечере за Б92 оценио да је састанак био дуг, али и да је то био заправо наставак разговора који је пре неког времена имао у Београду са Кетрин Ештон и Хилари Клинтон.

-Разговори су били статусно неутрални и теме су биле проналажење модалитета како да се оно што је већ раније договорено и спроведе - рекао је Дачић, потврђујући да је такође било речи о пројекту аутопута Ниш - Приштина.

Тачи је и сам потврдио да је у разговору било речи о заједничком пројекту изградње ауто пута Приштина-Мердаре-Ниш и да је затражено да ЕУ такође учествује у финансирању тог пројекта.

Такође и према саопштењу из кабинета Кетри Ештон, обе стране су се договориле око формирања заједничке техничке радне групе која ће припремити студију о изводљивости за аутопут Ниш-Приштина.

На вечерашњем састанку је, како је рекао премијер Србије, разматрани су детаљи већ важећих споразума, о побољшању животних прилика за све на Косову и транспарентности функција које Београд финансира за Србе на Косову.

Према сазнањима “Блица” инсистираће се да проток новца буде видљив и у регуларним токовима, како би се избегле злоупотребе. Наиме, досад су појединци, али и институције за исту намену узимали новац из оба буџета и од Владе Србије и од институција у Приштини.

Дачић и Тачи су се договорили и о “видљивом присуству Еулекса” на терену.

-Ја сам му рекао да не треба да остављамо нашој деци да ратују - рекао је премијер Србије.

Дачић је рекао да је Тачи обећао да ће бити формирана једна косовска полицијска јединица, састављена већином од Срба, да штити српске манастире и друге културне споменике.

Саговорници су се сложили и око практично "заједничке царине" на Кончуљу, одакле се на Косово улази са истока из правца Бујановца, и на Јарињу на северу Косова, где би отпочнела примена пилот пројекта из споразума о интегрисаном управљању административном линијом, односно границом.

-Ово је био један добар и користан састанак и мислим да смо направили неколико корака унапред - рекао је Дачић, наговештавајући да ће следећи састанак са Тачијем бити почетком децембра, тј. нешто пре заседања Европског савета.

Премијер Косова је рекао да је косовска страна инсистирала да престане досадашњи начин финансирања "паралелних српских институција на Косову" и да се то финансирање одвија транспарентно.

Додао је да кад је реч о до сада постигнутим договорима на томе раде радне групе.

Синоћна рунда разговора отпочела је одвојеним сусретима, Кетрин Ештон са Дачићем и Тачијем. Састанак Ештонове са српским премијером почео је у 19 сати и трајао је око 45 минута, а потом је она разговарала са Тачијем.

Заједнички сусрет је био на радној вечери, трајао дуже и у мање формалној атмосфери него претходни , тако да се уместо око 22 часа завршио сат времена касније.

Ештон: Отворени и искрени разговори, ускоро наставак


Кетрин Ештон саопштила је вечерас, после разговора са премијером Србије Ивицом Дачићем и косовским премијером Хашимом Тачијем у Бриселу, да су разговори били "отворени и искрени" и да је договорено да ускоро буду настављени.

-Наши отворени и искрени разговори ове вечери развијали су се око различитих аспеката нормализације односа између две стране и оба премијера су се обавезала да ће разговоре наставити - наводи се у саопштењу Ештонове.

Договорено је, према њеним речима, да се настави рад на пуној имплементацији свих досадашњих споразума и позитивно су - како стоји у саопштењу Кетрин Ештон - оцењени резултати заједничке радне групе о интегрисаном управљању прелазима, што се одиграло 5-6. новембра.

Ештонова је такође навела да је разговарано "о транспарентности средстава које Србија обезбеђује заједници косовских Срба на Косову", као и о томе "како ојачати заштиту српске културне и верске баштине на Косову".

Погледајте комплетну изјаву Ивице Дачића:

 


#   Ниш   Београд
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима