Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дачић с дневног реда скинуо тачку о дугу "Симпа"

rssBookmark and Share

17.08.2013. СР

Премијер Ивица Дачић у петак је са дневног реда седнице владе скинуо тачку по којој је требало да буде донет закључак да Симпо из Врања мора да измири дуг Пореској управи зато што вицепремијер Александар Вучић није присустовао седници.

Дачић с дневног реда скинуо тачку о дугу

Дачић није хтео да пристане на допуну дневног реда пре него што се о томе договоре сви партнери у влади, пише "Данас".

Да би се нашло решење за Симпо, највећег пореског дужника у Србији потребан је договор и заједничка стратегија а не, како је наведено, преко ноћи донета одлука Министарства финансија, које је фактички у оставци због реконструкције владе.

Тачка дневног реда седнице Владе Србије предвидела је да Симпо плати дуг Пореској управи или да му буде блокиран рачун.

Данас пише да извори блиски премијеру објашњавају да је у питању "манипулација Млађана Динкића" и да је Дачић није хтео да пристане на ту тачку пре договора свих партнера у влади.

У оригиналном закључку владе пише, како је наведено, да се блокада рачуна забрањује док траје поступак приватизације Симпа, али да је јасно да после четири године Симпо данас није ни у каквом приватизационом поступку.

Због тога је Министарство финансија и привреде прошлог месеца покренуло поступак за стављање тог закључка ван снаге и доношење новог којим би се Симпу оставиле три могућности.

Фирма би могла да плати свих 50 милиона евра пореског дуга или да склопи, иначе уобичајени, уговор да тај дуг отплати у 24 месечне рате, а уколико ни то не може, држава би пристала да своје пореско потраживање претвори у капитал у Симпу.

Према подацима Данаса из врха владе, држава је израчунала да би после конверзије Симпо постао фирма са 65 одсто државног власништва, као и да би с обзиром на финансијско стање тог произвођача намештаја трећа опција била и најизгледнија.

Такав предлог новог закључка, како је наведено, прошао је све релевантне одборе Владе Србије, укључујући и Одбор за привреду и финансије на којем је прихваћен и о њему је у петак требало да гласа влада.

Међутим, на почетку седнице владе премијер је тај закључак једноставно скинуо са дневног реда, а представници СНС као доминантне партије нису реаговали на промену дневног реда.


#   Министарство финансија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима