Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДЈБ: Као решење за Косово и Метохију, пример Данске и Фарских острва

rssBookmark and Share

Ниш 26.10.2018. З.С. Јужна Србија Инфо

Покрет "Доста је било" одржао је јуче трибину у Нишу на којој се разговаралао о Европским интеграцијама, решењу за Косово и Метохију, немачком утицају на државну политику и другим политичким и еконмским темама.

ДЈБ: Као решење за Косово и Метохију, пример Данске и Фарских острва

На трибини су говорили оснивач "Доста је било" Саша Радуловић и народни посланик у Скупштини Србије, Бранка Стаменковић

Према Радуловићевим речима Косово није изгубљено. Он тврди да се тај проблем може "елегантно" решити Законом о Косову и Метохији, узимајући као модел искуство Данске и Фарских острва.

"Данска је део Европске уније и у свом саставу, у складу са својим Уставом, има Фарска острва која себе сматрају независном државом и која нису део ЕУ.

Грађани Фарских острва немају погодности данског пасоша нити могућност да се сматрају држављанима ЕУ, па чак ни држављанима Данске, имају свој устав, своју химну, своје име, своју фудбалску репрезентацију и телефонски број, доносе своје законе, на референдуму су се још одавно изјасили за независност, али их Данска сматра својом локалном самоуправом. Фарска острва немају столицу у Уједињеним нацијама. Нико због овога не прозива Данску да је “замрзла конфликт”. Исто решење смо предложили за КиМ", рекао је Радуловић.

Он додаје да доношењем овог Закона, Србија може без промене Устава, поштујући Резолуцију 1244, да подведе Косово и Метохију под свој уставно-правни поредак, а сагласност Албанаца за ово није потребна.

Према Радуловићевим речима, Закон одређује сва питања, од држављанства и личних карата, до поделе територијалне организације КиМ, Заједнице српских општина, статуса четири општине на северу Косова, пореска питања, питања пензија и социјалне заштите, образовања, чланства у међународним и спортским организацијама.

На питање новнара, како би ЕУ реаговала на овакав предлог Србије, он каже да Европска унија "није више то што је била" и да су промене видљиве, а да ће након британског "брегзита" сигурно доћи до промена.

"Европска унија није исто што и Европа, а Србија јесте део старог континента и не треба слепо да прати европски пут", објашњава Радуловић промену свог става и додаје да је Немачка као тренутно веома битан фактор скренула са пута правих европских вредности и да држи цео Балкан у својим рукама, пре свега због јефтине радне снаге".

"Таква Немачка сигурно неће "пустити низ воду", тренутно руководство Србије", закључује лидер покрета "Доста је било".

Народна посланица Бранка Стаменковић коментарисала је однос "Доста је било" и других опозиционих странака, поводом удрживања у "Савезе" и "Коалиције"...

"Као и већина грађана, ми смо изгубили поверење у политичке програме и људе који не пружају конкретна решења, већ се баве искључиво политизацијом.

Учесници су разговарали и о слободи медија, судству...

Модератор трибине била је Хана Адровић.

Раније истог дана, Радуловић и Бранка Стаменкоић, говорили су о актуелним темама на конференцији за новинаре у Нишу.


#   Ниш   Косово и Метохија   Саша Радуловић   политика   Доста је било   Бранка Стефановић
@SasaRadulovich @DostaJeBilo @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима