Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Буџет слика нереалног планирања

rssBookmark and Share

Нишка Бања 20.12.2016. Јужна Србија Инфо

Од како је на власти СНС са својим коалиционим партнерима, од 2012. године до данас буџет града одсликава неспособност реалног планирања и константно вештачко увећање прихода, кажу у нишком ДС-у.

ДС Ниш: Буџет слика нереалног планирања

Најтрагичније је то што се приход од пореза на зараде који указује на нова радна места, од 2012. па надаље све више смањује. А као резултат тога имамо да све више младих људи одлази из земље.

За првих 9 месеци у 2016.години реализација прихода од пореза на зараде била је 2,360 милијарди динара, док је у 2015. години била 2 милијарде и 590 милиона. Поређења ради, у 2012.години приход од пореза на зараде био је 3,619 милијарди динара. Све то говори да се из године у годину приходи од пореза на зараде смањују. То све указује на повећање незапослености.

Буџет за 2017.годину није развојни, већ социјални. Иако се доводи колико толико у разумне оквире, и даље је без реалног покрића.Поређења ради, 2012.године смо оставили буџет од 9 милијарди, да би га нова власт одмах ребалансима повећала на близу 10 милијарди динара.

Основне наше замерке су да не постоји реално покриће за порез на зараде од 3 милијарде и 515 милиона, зато што обећања да ће бити отворено 2000 нових радних места, 5000, 6000, како и стоји у образложењу, а везана су пре свега за фирму Леони није адекватно, јер се кроз програм уређивања може видети да предуслови за отварање фабрике Леони, неће моћи да се реализују бар у првих 9 месеци 2017. године. Мислимо ту пре свега на колекторе који повезују Димитрија Туцовића и Моравски колектор. При том, пројекција реализације пореза на зараде је 3 милијарде и 100 милиона за 2016. годину.

Порез на имовину је планиран са милијарду и 300 милиона, а реализација пореза на имовину у 2016. години ће бити негде око 800 милиона.

Доприноси за уређивање су планирани у износу од 500 милиона, а реализација доприноса за уређивање у 2016. години ће бити 10 милиона динара.

Примања од продаје непокретности су планирана у износу од 920 милиона, док је реализација у 2016. години била свега 5 милиона.

Примања од продаје земљишта је планирана на нивоу 780 милиона, док је реализација за 2016. годину 40 милиона динара.

Све то говори да уз примања од других прихода, укупна примања ће бити сигурно за 2,5 до 3 милијарде мања него што ће се објективно слити у буџет.

Нереално је све изнад 7 милијарди и 200 милиона до 7 милијарди и 450 милиона, да заједно са примањима од кредита буде у буџету за 2017. годину.

Ако погледамо планиране капиталне издатке буџетских корисника за наредне три године, видећемо да су најзначајнији капитални издаци који се односе на програм капиталног одржавања комуналне инфраструктуре као и програма уређивања грађевинског земљишта, који су на нивоу од 750 милиона динара укупно. Надамо се да фасаде јавних зграда у износу од 210 милиона, мада нам се чини да је најава била за 300 милиона, не представљају капитални издатак који може да буде покретач привреде и начин пуњења буџета града.

Улагањем у инфраструктурне пројекте, изградњу, опремање, могу се створити и стварају услови за нове инвестиције, за нова радна места, планирана средства су више него скромна и самим тим буџет града је све, само не развојни.

Комунално опремање радне зоне Лозни калем прва фаза јесте нешто што са аспекта отварања нових радних места значи помак, али с друге стране представља практично гашење бањског туризма у општини Нишка бања. Поставља се питање да ли постоје још неке локације у граду које су припремљене или се планирају за нове радне зоне?

Уколико је отварање нових радних места под великим знаком питања, зашто оно што је Богом дано у земљи Србији, а то је пољопривреда није сагледано на квалитетнији начин са аспекта субвенција. Наш амандман који смо поднели за област пољопривреде је подршка за спроводјење пољопривредне политике у локалним заједницама.

Како се појављују неутрошена средства донација из ранијих година за раздео породица и деца у износу од 13 милиона и 500 хиљада динара? Све оне који брину о социјали, брину о најмлађим узрастима, занима - Како то да нисмо успели да потрошимо 13 и по милиона донација?

Неутрошена средства донација из ранијих година у износу од 141 милион 611 хиљада за енергетску ефикасност. Како нисмо успели да потрошимо и та средства од донација?

Интересује нас и податак – За шта је ова субвенција од 133 милиона 264 хиљаде? Намењена је Аеродрому. Имали смо податак да Аеродром добро функционише. Чему онда давање субвенција Аеродрому?

Ако бисмо да говоримо о заштити животне средине, за санацију, затварање и рекултивацију депоније опредељено је око 24 милиона динара и то на жалост због прекидања пројекта са надлежним министарством које је требало та средства да одвоји. Сада тај новац мора бити издвојен из буџета града.

За школство, ако изузмемо доградњу, односно наставак доградње у основној школи Мирослав Антић као улагања у зграде и грађевинске објекте, побољшања услова у основним и средњим школама практично да и нема.

Код здравствене заштите имамо улагање у објекат у Брзом Броду, док градске општине са аспекта комуналне инфраструктуре, побољшања услова живота грађана, поготову на селу, практично да и нема. У програму изградње нема градских општина.

По питању извршавања буџета имамо лепу статистику броја запослених и на одређено и на неодређено време, што није спорно, треба бринути о људима, треба бринути о функционисању града, али ако нема изградње и улагања у инфраструктуру, подстицај пољопривреде, малих и средњих предузећа и стварање амбијента, град ће бити осуђен на дотације из Републике и бити препуштен на милост и немилост оних који држе кључ од касе у Београду.

Имали смо прилике да чујемо како ће Влада РС да у граду у коме нема незапослених, нема деце која чекају на упис у вртић, у коме су све школе изграђене пре неколико година и потпуно су нове, да улаже у фасаде. Треба наш град да буде још лепши, он јесте нама леп, али је поглед на град и из града још лепши када нема незапослених, али стварно, а не да поред силног запошљавања у граду има 36000 незапослених. Да не говоримо о томе колико је младих отишло из града, такође да се деца лече СМС порукама итд. За талетоване и младе ученике се скупља новац у последњем тренутку да би отишли на такмичење.

Капитални пројекти о којима градска власт говори су Тројком за нишки баскет, Пројекат постојећег стања електроинсталација у објекту у улици Николе Пашића, грејање олучних хоризонтала за објекат у улици Николе Пашића, набавка опреме у области заштите заштићених животињских врста...

Нас брине што је програм капиталног одржавања 163 милиона, што је програм уређивања само 680 милиона, а фасаде јавних зграда у Нишу 210 милиона. Добродошли у наш лепи фасадни град!

Зато, одборничка група Демократске странке није гласала за овакав предлог буџета, јер сматрамо да овакав буџет града неће обезбедити нова радна места и бољи живот у нашем граду. И даље нема перспективе за наше најмлађе суграђане, поруују нишке демократе.


#   ДС   СНС   буџет   Нишка Бања   аеродром   радна места   Миодраг Станковић   Скупштина града Ниша   градска власт   Димитрија Туцовића   Лозни калем   порез на имовину   Капитални пројекти   градске општине
@demokrate @sns_srbija @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима