Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Да ли ће Нишлије морати да плаћају камате због неажурности градске власти?

rssBookmark and Share

11.11.2017. Јужна Србија Инфо

Већа мука око пореза на имовину од ове године задесила је власнике парцела већих од 10 ари, на којима нема објеката и на којима нико не живи. То су територије села Каменица, Доње и Горње Међурово, Доња и Горња Врежина, Поповац, Власе, Трупале, Вртиште итд. То су зоне у којима је по планском документу предвиђена градња, речено је данас у ГрО ДС у Нишу.

ДС Ниш: Да ли ће Нишлије  морати да плаћају камате због неажурности градске власти?

ДС, са својим коалиционим партнерима у том периоду, је 2011. године одређену територију на сеоском подручју прогласила за градско грађевинско земљиште, јер по закону водоводна, канализациона мрежа и уређене улице не могу да се граде на пољопривредном земљишту, односно на њивама.

Наравно да ни објекти изграђени на њивама не могу да се легализују, већ је неопходно да се површине на којима су изградјени или треба да се изграде објекти прогласе за градско грађевинско земљиште и на тај начин омогући не само легализација него и изградња на сеоском подручју. И све би било у реду да градска власт предводјена СНС-ом није 2014. године донела Одлуку о одређивању цена површина у 7. зони која је драстично била увећана.

Цена је била толико увећана да су људима стизала пореска ресења по којима је требало да за њиве површине 1,6 ха плате и преко 60.000 динара што негде превазилази и саму вредност тих њива. На седници Скупштине града 22. августа 2017. године, владајућа већина је донела одлуку, чије испитивање уставности се налази пред надлежним судом, о промени цене земљишта у 7. зони, признавши да је проблем управо у висини цене а не у пренамени пољопривредног у градско грађевинско земљиште, за шта су до тада оптуживали ДС. 

И ево, од тада до данас је прошло скоро 3 месеца, али грађани још увек нису добили измењена решења… 

Демократска странка у Нишу поставља оправдано питања, да ли ће због неажурности градске власти, грађани морати да плате камату на износе пореза за који не знају колико треба да плате? Како је градска власт била ажурна у утврдјивању увећаних износа пореза а кад треба да се ураде решења на којима треба да се надју умењени износи, онда тих решења ни после 3 месеца нема?

Како је градска власт ефикасна кад треба да наплате дугове према грађанима а кад треба да се грађанима омогући плаћање умањених износа онда је неефикасна? Или то знаци да ће ћутати, да би Нишлије у страху да не плате камату, платити порез по увећаним ценама а да це идуће године можда, евентуално бити ослобођени?

Господо из градске власти, не ради се то тако, грађани и градјанке Ниша нису ту због вас, већ сте ви ту због њих, они су вас бирали да би радили у њихову корист а не у корист вас и цланова ваше странке.

Или је суштина вашег владања у ствари оно сто недавно рече високи функционер владајуце коалиције: битно је да се напуни буџет града како би могле да се обезбеде плате заполених у јавној управи?

Не! Битно је да се обезбеде средства за задовољење потреба нишлија и нишлијки у области комуналне изградње, социјалне заштите, образовања па тек онда, наравно и за зараде оних људи који вредно и марљиво раде у јавној управи Ниса, на чијим се ледјима провлаче и ваши “привремено и повремено” запослени страначки активисти, за које јесте потребно само да добију плату иако ништа не раде.

Коментара: 0


#   ДС   локална самоуправа   градска власт   порез на имовину   грађевинско земљиште   градско грађевинско земљиште
@demokrate @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима