Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Da li će Nišlije morati da plaćaju kamate zbog neažurnosti gradske vlasti?

rssBookmark and Share

11.11.2017. Južna Srbija Info

Veća muka oko poreza na imovinu od ove godine zadesila je vlasnike parcela većih od 10 ari, na kojima nema objekata i na kojima niko ne živi. To su teritorije sela Kamenica, Donje i Gornje Međurovo, Donja i Gornja Vrežina, Popovac, Vlase, Trupale, Vrtište itd. To su zone u kojima je po planskom dokumentu predviđena gradnja, rečeno je danas u GrO DS u Nišu.

DS Niš: Da li će Nišlije  morati da plaćaju kamate zbog neažurnosti gradske vlasti?

DS, sa svojim koalicionim partnerima u tom periodu, je 2011. godine određenu teritoriju na seoskom području proglasila za gradsko građevinsko zemljište, jer po zakonu vodovodna, kanalizaciona mreža i uređene ulice ne mogu da se grade na poljoprivrednom zemljištu, odnosno na njivama.

Naravno da ni objekti izgrađeni na njivama ne mogu da se legalizuju, već je neophodno da se površine na kojima su izgradjeni ili treba da se izgrade objekti proglase za gradsko građevinsko zemljište i na taj način omogući ne samo legalizacija nego i izgradnja na seoskom području. I sve bi bilo u redu da gradska vlast predvodjena SNS-om nije 2014. godine donela Odluku o određivanju cena površina u 7. zoni koja je drastično bila uvećana.

Cena je bila toliko uvećana da su ljudima stizala poreska resenja po kojima je trebalo da za njive površine 1,6 ha plate i preko 60.000 dinara što negde prevazilazi i samu vrednost tih njiva. Na sednici Skupštine grada 22. avgusta 2017. godine, vladajuća većina je donela odluku, čije ispitivanje ustavnosti se nalazi pred nadležnim sudom, o promeni cene zemljišta u 7. zoni, priznavši da je problem upravo u visini cene a ne u prenameni poljoprivrednog u gradsko građevinsko zemljište, za šta su do tada optuživali DS. 

I evo, od tada do danas je prošlo skoro 3 meseca, ali građani još uvek nisu dobili izmenjena rešenja… 

Demokratska stranka u Nišu postavlja opravdano pitanja, da li će zbog neažurnosti gradske vlasti, građani morati da plate kamatu na iznose poreza za koji ne znaju koliko treba da plate? Kako je gradska vlast bila ažurna u utvrdjivanju uvećanih iznosa poreza a kad treba da se urade rešenja na kojima treba da se nadju umenjeni iznosi, onda tih rešenja ni posle 3 meseca nema?

Kako je gradska vlast efikasna kad treba da naplate dugove prema građanima a kad treba da se građanima omogući plaćanje umanjenih iznosa onda je neefikasna? Ili to znaci da će ćutati, da bi Nišlije u strahu da ne plate kamatu, platiti porez po uvećanim cenama a da ce iduće godine možda, eventualno biti oslobođeni?

Gospodo iz gradske vlasti, ne radi se to tako, građani i gradjanke Niša nisu tu zbog vas, već ste vi tu zbog njih, oni su vas birali da bi radili u njihovu korist a ne u korist vas i clanova vaše stranke.

Ili je suština vašeg vladanja u stvari ono sto nedavno reče visoki funkcioner vladajuce koalicije: bitno je da se napuni budžet grada kako bi mogle da se obezbede plate zapolenih u javnoj upravi?

Ne! Bitno je da se obezbede sredstva za zadovoljenje potreba nišlija i nišlijki u oblasti komunalne izgradnje, socijalne zaštite, obrazovanja pa tek onda, naravno i za zarade onih ljudi koji vredno i marljivo rade u javnoj upravi Nisa, na čijim se ledjima provlače i vaši “privremeno i povremeno” zaposleni stranački aktivisti, za koje jeste potrebno samo da dobiju platu iako ništa ne rade.

Komentara: 0


#   DS   lokalna samouprava   gradska vlast   porez na imovinu   građevinsko zemljište   gradsko građevinsko zemljište
@demokrate @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima