Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izmena: Porez neće biti 1.000 evra?

rssBookmark and Share

Niš 19.08.2017. Belani, Južna Srbija Info

Grad Niš najavio je promenu odluke o određivanju vrste zemljišta za utvrđivanje poreza na imovinu.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Oko 6.000 domaćinstava u niškom kraju koja su proteklih meseci dobila višestruko uvećana poreska rešenja na imovinu zbog promene namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, mogla bi uskoro da odahnu jer je grad Niš najavio promenu odluke o određivanju vrste zemljišta za utvrđivanje poreza na imovinu.

Ta odluka će se naći pred odbornicima Skupštine grada u utorak, 22. avgusta, a njom je predviđeno da se građevinsko zemljište koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju, za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu smatra poljoprivrednim zemljištem.

Ne mali broj domaćinstava u selima i prigradskim naseljima na području grada Niša ove godine trebalo je da plati desetostruko veći porez na imovinu, a među njima je bilo i onih koji su ove godine u odnosu na prošlu trebalo da plate čak 85 puta veći porez na imovinu.

Najdrastičniji primer je domaćinstvo iz Donjeg Međurova kome je prošle godine stiglo poresko rešenje na 1.700 dinara, a ove godine iznosi čak 146.000 dinara.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša izjavio da aktuelna vlast nije krivac za drastično uvećanje poreza žitelja prigradskih naselja i sela, i da uzrok treba tražiti u izmenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji je prethodna gradska vlast usvojila 2011. godine.

“Prethodna vlast je usvajajući GUP napravila značajno veći obuhvat građevinskog zemljišta na račun poljoprivrednog. Katastar je sada isporučio rešenja u kojima u selima umesto poljoprivrednog imamo gradsko građevinsko zemljište”, rekao je on.

Bulatović je na poslednjem zasedanju gradske skupštine, pre deset dana, najavio da grad traga za rešenjem problema jer, kako je istakao, “radi se o zaista velikim iznosima”.

Predstavnici opozicije, međutim, i dalje tvrde da je za ekstremno visoka poreska rešenja kriva aktuelna vlast jer je višestruko uvećala poreske stope.

U saopštenju koje je Demokratska stranka uputila medijima navodi se da cenu kvadratnog metra za odredjivanje poreza na imovinu za svaku godinu donosi nadležni organ grada Niša, a da je ta cena poslednjih godina drastično uvećana.

Demokrate su podsetile da je u sedmoj gradjevinskoj zoni, u kojoj se nalaze domaćinstva koja su sada dobila drastično uvećana poreska rešenja, cena kvadratnog metra koja služi za oporezivanje trostruko viša ove godine u odnosu na 2015. godinu.

U saopštenju DS-a se ističe da je za 2015. godinu cena kvadrata za odredjivanje poreza na imovinu iznosila 462 dinara po kvadratu, a ove godine iznosi 1.544 dinara po kvadratu.

Komentara: 0


#   Niš   Gradsko veće   Darko Bulatović   gradska vlast   porez na imovinu   građevinsko zemljište   gradsko građevinsko zemljište
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima