Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Грејање у Нишу скупо и за бечки стандард

rssBookmark and Share

Ниш 18.10.2019. Јужна Србија Инфо

Градски одбор Демократске странке у Нишу сматра да само притисак јавности може да утиче на неусаглашене изјаве локалне самоуправе и градских предузећа, а све поводом најаве поскупљења грејања и потом изјаве градоначелника Булатовића да то тога неће доћи.

ДС Ниш: Грејање у Нишу скупо и за бечки стандард

Саопштење преносимо у целости.

Надзорни одбор Градске топлане предложио је ново поскупљење грејања. Руководство Топлане уз подршку градске власти пуних седам година уредно поскупљује цену даљинског грејања за 5-10%, док су плате и пензије мање или на истом нивоу у односу на 2012. годину. Једноставно речено за стан од 65 квадрата за испоручену топлотну енергију укупан рачун износи око 1000 еура за претходну грејну сезону, што је много и за просечну Бечку породицу са 10 пута бољим стандардом, у односу на Нишку коју је ова власт осиромашила и ојадила. 

Како смо незванично сазнали данас, након наше оштре критике и најаве протеста, поскупљења грејања ипак неће бити, што говори да ова власт у предизборној години реагује само на притисак. Аргументи уопште нису важни, већ само притисак. Зато позивам све грађане, НВО и стручну јавност да се укључе у сва важна питања која су од значаја за функционисање Града и стандард грађана јер само заједно можемо да спречимо штетне одлуке власти“- рекао је Миодраг Станковић, одборник Скупштине Града Ниша и председник Градског одбора ДС Ниш. 

„Имајући у виду однос власти СНС према Топлани и њеним корисницима, поставља се логично питање, да ли ова власт уопште жели да унапреди систем, тако што ће промовисати даљинско грејање и добити већи број корисника. Знамо да са што већим бројем корисника и цена грејања би била мања. Или желе да своју неспособност, и губитке енергије због енергетски неефикасног система пребаце на грбачу грађана? Они повећавају цене грејања, разноразним административним препрекама спречавају искључење са тополоводне мреже, чиме ионако сиромашне грађане Ниша доводе у још тежу ситуацију.

 

Постављам питање, а шта ради градски енергетски менажер? Има ли овај град икакав план по питању енергетске ефикасности?

Најлакше би било рећи тражимо да се субвенционише цена грејања јер када је власт могла за реконструкцију Трга краља Милана да потроши 3 милиона евра или 5 милиона евра за покривање губитака у ЈКП Горица, зашто не би субвенционисали и цену грејања? Али зашто би 2/3 домаћинстава у Нишу финансирало ону једну трећину која је корисник даљинског грејања у Нишу? Решење је једно. Систем мора да буде енергетски ефикасан, али и економски прихватљив за кориснике, као и за ЈКП Топлана. А како ће бити ефикасан, када се најновије повећање цена правда повећањем цене мазута а нишка Топлана као енергент највише користи природни гас? Како ће бити ефикасан, када се стално запошљавају страначки војници?

Ово све отвара сумњу да је циљ да ЈКП Топлана има још мањи број корисника, да буде угрожено њено функционисање како би се «спас» нашао у неком новом јавно приватном партнерству?”- закључио је Станковић.  

Коментара: 0


#   Ниш   ДС   Градска топлана ЈКП   Дарко Булатовић   Миодраг Станковић   даљинско грејање
@demokrate @DarkoBulatovic_ @Mikica_S @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима