Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишке демократе тврде да је буџет Ниша за 2020. манипулативан и без легитимитета?!

rssBookmark and Share

Ниш 16.12.2019. Јужна Србија Инфо

"Одборничка група Демократске странке бојкотује и данашњу седницу Скупстине Града Ниша . И биће тако све док се не ослободе институције система.", рекао је између осталог Миодраг Станковић, председник ГрО ДС Ниш.

Нишке демократе тврде да је буџет Ниша за 2020. манипулативан и без легитимитета?!

Саопштење преносимо у целости...

Чињеница је да буџет за 2020. годину који се данас налази пред одборницима Скупштине Града Ниша није прошао јавну расправу, што значи да нема легитимитет јер га је актуелна власт предложила без консултације са грађанима и стручне јавности. Самим тим је и данашње усвајање буџета дискутабилно. Са друге стране предложени буџет није развојни, ово је изборни буџет. Буџет који ће ионако сиромашне грађане учинити још сиромашнијим, повећањем накнада, такси, казни, локална самоуправа недостатак пара компензује повећањем намета”- рекао је Миодраг Станковић одборник Скупштине Града Ниша и председник Градског одбора ДС у Нишу. 

"Што се тиче самог предлога буџета за 2020. годину, ради се нереалном планирању по питању прихода и расхода. 

Укупни приходи и примања буџета Града Ниша за 2020. годину планирају се на око 11 милијарди, што је нереално уколико се погледа извештај о реализацији буџета за првих девет месеци 2019. године. Приходи и примања буџета Града Ниша за период јануар-септембар 2019. године, изузимајући пренета неутрошена средства из ранијих година, остварени су у износу од 5.942.148.696 динара, што представља 56,55% у односу на годишњи план. 

Приходи од Пореза на зараде у 2020. години се планирају на 4 милијарде 732 милиона, што је нереалано зато што је порез на зараде за првих девет месеци 2019. године био 2 милијарде 880 милиона. Дакле, иста економска класификација за 2020. годину је 4 милијарде 732 милиона. Поставља се питање на основу којих процена је прављен овај приход од пореза на зараде. Разлика је милијарду и 850 милиона за три месеца, сто указује на нареалан планирани приход од пореза на зараде у 2020. Где су онда та силна радна места И инвестиције о којима говори СНС. 

Порез на имовину је планиран на милијарду и 550 милиона, а реализација за првих девет месеци је била  869 милиона. Ова висока пројекција говори да власт планира додатно да опорезује грађане, сто би се могло назвати “дери кожу народу”. 

Примања од продаје земљишта планирају се на 318 милиона динара. Реализација за првих девет месеци 23 милиона. Које је то земљиште изузето да би могло да се прода? Подсећам вас да градска власт није изузела нити један метар земљишта, и да је све што је до сада изузето, урађено у време вршења власти Демократске странке. А без изузимања земљишта, нема ни нових радних зона, а самим тим ни нових радних места. Ово нам говори да нишка власт нема никакву визију када се ради о отварању нових радних места. 

Допринос за уређивање грађевинског земљишта планиран буџетом за 2020. годину 450 милиона динара. Реализација доприноса за уређивање, за првих девет месеци је 156 милиона. Да ли ће то одједном у изборној години да се појача интересовање за изградњу у граду Нишу? Зашто је допринос за уређивање тако мали? Један од разлога је тај што се земљиште заинтересованим инвеститорима поклања, немамо приходе од продаје земљишта. С друге стане, очигледно да се тешко долази до дозвола и папира за изградњу. Реализација доприноса за уређивање грађевинког земљишта нам говори да нема активности локалне самоуправе. 

Такса за озакоњење објеката 180 милиона, а реализација за првих девет месеци 12 милиона. Толико смо из медија слушали о великом раду на озакоњењу објеката, а резултати су скоро 0.

Предлогом Закона о буџету РС за 2020. годину, утврђено је да Граду Нишу припада трансфер у износу од 633 милиона, док је у буџету за 2019. годину био 741 милион. Значи за око 100 милиона мање. Ако упоредимо трансфер из Републике, уназад 10 година је на сличном нивоу. Да ли то значи да Република не третира Град Ниш као град који треба да напредује и да се развија? Лесковац ће у 2020. имати трансфер у износу од 896 милиона динара а Нови Сад чак 918 милиона динара”- истакао је Станковић.

“Када је реч о расходима имамо нереалне приоритете. Када упоредимо планиране капиталне пројекте у 2020. години са ранијим годинама видимо да се половина пројеката из годину у годину преписује, сто говори да и у 2020. Имамо нереално планирање расхода”- рекао је Станковић.

“Пројекат: Уређење и ревитализација Нишке тврђаве – И фаза. Година почетка финансирања пројекта 2017. Укупна вредност пројекта 60 милиона, у 2020. години се планира 11 милиона динара. Где је то уложено 50 милиона? Шта је то урађено везано за нишку тврђаву?

Пројекат: Наставак реконструкције и доградње ОШ Мика Антић. Година а почетка финансирања пројекта 2016., у 2020. се планира још 5 милиона. Значи 4 године се развлачи реконструкција и доградња школе. 

Пројекат: Фасаде зграда града Ниша, укупна вредност пројекта 210 милиона, сва средства иду из буџета града. Остало је још 162 милиона, значи да је 48 милиона већ потрошено на фасаде. Грађани не знају а ни ми одборници које су то фасаде зграда града Ниша урађене. 

Рампе за инвалиде, лаки километар, 5 милиона. Интересантно!? Година почетка финансирања пројекта је 2019. Сав новац се пребацује за 2020. годину, што значи да ни један једини динар није потрошен у 2019. години за ове намене. Зашто нису потрошена средства у износу од 3,5 милиона динара, која су била намењена за приступачност деце са инвалидитетом у школама? Та средства су била намењена  за 3 школе: да се изграде лифтови у школама Бранко Миљковић и  9 мај и да се изгради рампа за инвалиде у ОШ у Трупалу?

Дакле, из године у годину се преписују пројекти, који никако да буду завршени. Такође ,много тога се започиње, а нема гаранција да це се то и завршити. Све то говори да се припрема велика обмана грађана , маркетиншки трик, да у изборној години започну многи пројекти, а да се њихов завршетак не види. 

Партерно уређење на Тргу Краља Милана. Градски превоз нефункционише, улице су нам пуне рупа, а власт би да ради уређење Трга у вредности од 525 милиона динара, и то  240 милиона динара у 2020. години и 180 милиона у 2021. У буџету за 2019. годину планирано је 180 милиона динара, и то 140 милиона у 2019. и 40 милиона у 2020. години за ове намене. Сада се планира још дупло више пара и пројекат неће бити завршен 2020. већ 2021. године.

Радови на унутрашњем уређењу цркве Светог Василија Острошког 135 милиона, и то 60 милиона у 2020., а 55 милиона у 2021. години. Буџетом за 2019. годину планирано да вредност пројекта буде 80 милиона. Зашто се сада мења износ? 

Планира се изградња два обданишта, међутим њихова изградња се развлачи на 3 године, јер можда то није толики приоритет, обзиром да се на Трг Краља Милана даје оволико пара. 
Нека буде да су приходи реални и да ће град Ниш да инкасира 11 милијарди у 2020. години, по први пут у историји од Цара Константина на овамо. Намеће се питање, ко је утврђивао приоритете? Ко је одлучио да је приоритет уређење Трга а не да се изгради школа? Колико је пара одвојено за зграде и грађевинске објекте када су у питању основне школе? 30 милиона. Колико је пара одвојено за зграде и грађевинске објекте када су у питању средње школе? 23 милиона. За све нишке основне и средње школе, има их преко 55, које су смештене у око 110 објеката, за 2020. годину је одвојено 53 милиона динара. 

Које је то капиталне објекте урадила ова власт у Граду Нишу за 8 година? 

Шта је са бициклистичком стазом, не говорим то само због рекреације, већ због безбедности људи. Шта је са рампама за инвалиде? Да ли имамо проблем са напуштеним животињама? Шта се дешава са Азилом за псе о коме говоримо уназад неколико година? Осам година тражите локацију за Азил за псе. Шта је са санацијом, затварањем и рекултивацијом депоније? Зашто се зграда Спортског диспанзера не приводи намени? Зграда намењена спортском диспанзеру је 90% завршена. Шта је са стадионом? Оно што је било урађено, до сада је руинирано. Шта је са Сомборским булеваром? 

На сва ова питања власт у Нишу нема одговоре" - закључио је Станковић.


#   Ниш   ДС   СНС   буџет   Дарко Булатовић   Миодраг Станковић   Трг краља Милана   Бранко Миљковић
@demokrate @sns_srbija @DarkoBulatovic_ @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима