Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niške demokrate tvrde da je budžet Niša za 2020. manipulativan i bez legitimiteta?!

rssBookmark and Share

Niš 16.12.2019. Južna Srbija Info

"Odbornička grupa Demokratske stranke bojkotuje i današnju sednicu Skupstine Grada Niša . I biće tako sve dok se ne oslobode institucije sistema.", rekao je između ostalog Miodrag Stanković, predsednik GrO DS Niš.

Niške demokrate tvrde da je budžet Niša za 2020. manipulativan i bez legitimiteta?!

Saopštenje prenosimo u celosti...

Činjenica je da budžet za 2020. godinu koji se danas nalazi pred odbornicima Skupštine Grada Niša nije prošao javnu raspravu, što znači da nema legitimitet jer ga je aktuelna vlast predložila bez konsultacije sa građanima i stručne javnosti. Samim tim je i današnje usvajanje budžeta diskutabilno. Sa druge strane predloženi budžet nije razvojni, ovo je izborni budžet. Budžet koji će ionako siromašne građane učiniti još siromašnijim, povećanjem naknada, taksi, kazni, lokalna samouprava nedostatak para kompenzuje povećanjem nameta”- rekao je Miodrag Stanković odbornik Skupštine Grada Niša i predsednik Gradskog odbora DS u Nišu. 

"Što se tiče samog predloga budžeta za 2020. godinu, radi se nerealnom planiranju po pitanju prihoda i rashoda. 

Ukupni prihodi i primanja budžeta Grada Niša za 2020. godinu planiraju se na oko 11 milijardi, što je nerealno ukoliko se pogleda izveštaj o realizaciji budžeta za prvih devet meseci 2019. godine. Prihodi i primanja budžeta Grada Niša za period januar-septembar 2019. godine, izuzimajući preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina, ostvareni su u iznosu od 5.942.148.696 dinara, što predstavlja 56,55% u odnosu na godišnji plan. 

Prihodi od Poreza na zarade u 2020. godini se planiraju na 4 milijarde 732 miliona, što je nerealano zato što je porez na zarade za prvih devet meseci 2019. godine bio 2 milijarde 880 miliona. Dakle, ista ekonomska klasifikacija za 2020. godinu je 4 milijarde 732 miliona. Postavlja se pitanje na osnovu kojih procena je pravljen ovaj prihod od poreza na zarade. Razlika je milijardu i 850 miliona za tri meseca, sto ukazuje na narealan planirani prihod od poreza na zarade u 2020. Gde su onda ta silna radna mesta I investicije o kojima govori SNS. 

Porez na imovinu je planiran na milijardu i 550 miliona, a realizacija za prvih devet meseci je bila  869 miliona. Ova visoka projekcija govori da vlast planira dodatno da oporezuje građane, sto bi se moglo nazvati “deri kožu narodu”. 

Primanja od prodaje zemljišta planiraju se na 318 miliona dinara. Realizacija za prvih devet meseci 23 miliona. Koje je to zemljište izuzeto da bi moglo da se proda? Podsećam vas da gradska vlast nije izuzela niti jedan metar zemljišta, i da je sve što je do sada izuzeto, urađeno u vreme vršenja vlasti Demokratske stranke. A bez izuzimanja zemljišta, nema ni novih radnih zona, a samim tim ni novih radnih mesta. Ovo nam govori da niška vlast nema nikakvu viziju kada se radi o otvaranju novih radnih mesta. 

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta planiran budžetom za 2020. godinu 450 miliona dinara. Realizacija doprinosa za uređivanje, za prvih devet meseci je 156 miliona. Da li će to odjednom u izbornoj godini da se pojača interesovanje za izgradnju u gradu Nišu? Zašto je doprinos za uređivanje tako mali? Jedan od razloga je taj što se zemljište zainteresovanim investitorima poklanja, nemamo prihode od prodaje zemljišta. S druge stane, očigledno da se teško dolazi do dozvola i papira za izgradnju. Realizacija doprinosa za uređivanje građevinkog zemljišta nam govori da nema aktivnosti lokalne samouprave. 

Taksa za ozakonjenje objekata 180 miliona, a realizacija za prvih devet meseci 12 miliona. Toliko smo iz medija slušali o velikom radu na ozakonjenju objekata, a rezultati su skoro 0.

Predlogom Zakona o budžetu RS za 2020. godinu, utvrđeno je da Gradu Nišu pripada transfer u iznosu od 633 miliona, dok je u budžetu za 2019. godinu bio 741 milion. Znači za oko 100 miliona manje. Ako uporedimo transfer iz Republike, unazad 10 godina je na sličnom nivou. Da li to znači da Republika ne tretira Grad Niš kao grad koji treba da napreduje i da se razvija? Leskovac će u 2020. imati transfer u iznosu od 896 miliona dinara a Novi Sad čak 918 miliona dinara”- istakao je Stanković.

“Kada je reč o rashodima imamo nerealne prioritete. Kada uporedimo planirane kapitalne projekte u 2020. godini sa ranijim godinama vidimo da se polovina projekata iz godinu u godinu prepisuje, sto govori da i u 2020. Imamo nerealno planiranje rashoda”- rekao je Stanković.

“Projekat: Uređenje i revitalizacija Niške tvrđave – I faza. Godina početka finansiranja projekta 2017. Ukupna vrednost projekta 60 miliona, u 2020. godini se planira 11 miliona dinara. Gde je to uloženo 50 miliona? Šta je to urađeno vezano za nišku tvrđavu?

Projekat: Nastavak rekonstrukcije i dogradnje OŠ Mika Antić. Godina a početka finansiranja projekta 2016., u 2020. se planira još 5 miliona. Znači 4 godine se razvlači rekonstrukcija i dogradnja škole. 

Projekat: Fasade zgrada grada Niša, ukupna vrednost projekta 210 miliona, sva sredstva idu iz budžeta grada. Ostalo je još 162 miliona, znači da je 48 miliona već potrošeno na fasade. Građani ne znaju a ni mi odbornici koje su to fasade zgrada grada Niša urađene. 

Rampe za invalide, laki kilometar, 5 miliona. Interesantno!? Godina početka finansiranja projekta je 2019. Sav novac se prebacuje za 2020. godinu, što znači da ni jedan jedini dinar nije potrošen u 2019. godini za ove namene. Zašto nisu potrošena sredstva u iznosu od 3,5 miliona dinara, koja su bila namenjena za pristupačnost dece sa invaliditetom u školama? Ta sredstva su bila namenjena  za 3 škole: da se izgrade liftovi u školama Branko Miljković i  9 maj i da se izgradi rampa za invalide u OŠ u Trupalu?

Dakle, iz godine u godinu se prepisuju projekti, koji nikako da budu završeni. Takođe ,mnogo toga se započinje, a nema garancija da ce se to i završiti. Sve to govori da se priprema velika obmana građana , marketinški trik, da u izbornoj godini započnu mnogi projekti, a da se njihov završetak ne vidi. 

Parterno uređenje na Trgu Kralja Milana. Gradski prevoz nefunkcioniše, ulice su nam pune rupa, a vlast bi da radi uređenje Trga u vrednosti od 525 miliona dinara, i to  240 miliona dinara u 2020. godini i 180 miliona u 2021. U budžetu za 2019. godinu planirano je 180 miliona dinara, i to 140 miliona u 2019. i 40 miliona u 2020. godini za ove namene. Sada se planira još duplo više para i projekat neće biti završen 2020. već 2021. godine.

Radovi na unutrašnjem uređenju crkve Svetog Vasilija Ostroškog 135 miliona, i to 60 miliona u 2020., a 55 miliona u 2021. godini. Budžetom za 2019. godinu planirano da vrednost projekta bude 80 miliona. Zašto se sada menja iznos? 

Planira se izgradnja dva obdaništa, međutim njihova izgradnja se razvlači na 3 godine, jer možda to nije toliki prioritet, obzirom da se na Trg Kralja Milana daje ovoliko para. 
Neka bude da su prihodi realni i da će grad Niš da inkasira 11 milijardi u 2020. godini, po prvi put u istoriji od Cara Konstantina na ovamo. Nameće se pitanje, ko je utvrđivao prioritete? Ko je odlučio da je prioritet uređenje Trga a ne da se izgradi škola? Koliko je para odvojeno za zgrade i građevinske objekte kada su u pitanju osnovne škole? 30 miliona. Koliko je para odvojeno za zgrade i građevinske objekte kada su u pitanju srednje škole? 23 miliona. Za sve niške osnovne i srednje škole, ima ih preko 55, koje su smeštene u oko 110 objekata, za 2020. godinu je odvojeno 53 miliona dinara. 

Koje je to kapitalne objekte uradila ova vlast u Gradu Nišu za 8 godina? 

Šta je sa biciklističkom stazom, ne govorim to samo zbog rekreacije, već zbog bezbednosti ljudi. Šta je sa rampama za invalide? Da li imamo problem sa napuštenim životinjama? Šta se dešava sa Azilom za pse o kome govorimo unazad nekoliko godina? Osam godina tražite lokaciju za Azil za pse. Šta je sa sanacijom, zatvaranjem i rekultivacijom deponije? Zašto se zgrada Sportskog dispanzera ne privodi nameni? Zgrada namenjena sportskom dispanzeru je 90% završena. Šta je sa stadionom? Ono što je bilo urađeno, do sada je ruinirano. Šta je sa Somborskim bulevarom? 

Na sva ova pitanja vlast u Nišu nema odgovore" - zaključio je Stanković.


#   Niš   DS   SNS   budžet   Darko Bulatović   Miodrag Stanković   Trg kralja Milana   Branko Miljković
@demokrate @sns_srbija @DarkoBulatovic_ @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima