Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Нереално планирање буџета Града

rssBookmark and Share

Ниш 05.12.2019. Јужна Србија Инфо

"Још једна у низу фарси која актуелна власт СНС приређује јесте такозвана јавна расправа о нацрту одлуке у о буџету Града Ниша за 2020. годину", изјавио је Миодраг Станковић одборник и председник Градског одбора ДС Ниш.

ДС Ниш: Нереално планирање буџета Града

Изајву преносимо у целости..

"Иако већ осам година указујемо како на кршење процедура, тако и на нереално планирање буџета Града, таква пракса се наставља. Да ли има неког ко мисли да предлоге и сугестије на нацрт буџета Града могу да се дају за 48 сати, а да је то смислено и квалитетно. За 48 сати не може ни да се прочита нацрт буџета града. 

На страну то што се наставља пракса са нереалним планирајем буџета, који је како видимо за 2020. годину планиран на 11 милијарди динара, што није ништа ново, а знамо да се буџет реализује на нивоу између 8  и 8.5 милијарди динара, што представља нереално увећање за више од 20 одсто. Иза тога ће наравно уследити ребаланси буџета по старом лошем обичају.

Иако смо аргументовано причали и кроз амандмане предлагали измене, по 10, 15 или 20 пут са ребалансима, схватање политике власти СНС се не мења"- истакао је Станковић.

"Сваки извештај о извршењу буџета говори да смо у праву када критикујемо предлог одлуке о буџету града Ниша. С једне старе имамо потпуно нереалне приходе, а са друге стране оно што је и за грађане Ниша врло важно, то је да не постоје правилни приоритети у расподели трошењу буџетских средстава. Неки од примера су замена плоча на Тргу Краља Милана и куповина зграде у улици Генерала Милојка Лешјанина, на шта се потрошило више милиона евра. За тај могло је да се изгради 10 нових вртића, или да се обезбеди бесплатна ужина и бесплатни уџбеници за све ђаке основног и средњошколског узраста. 

Постоје позитивни примери у Србији када се ради о сарадњи грађана са локалном влашћу и изради буџета Града. Такав пример имамо у Шапцу, где сви грађани Шапца учествују у изради буџета  и одређивању приоритета када се ради о расподели средстава. То се ради тако што се организују јавне расправе по месним канцеларијама и тако што се нацрт буџет објављује у електронским и штампаним медијима. Али се све то ради на време.  
 
Нацрт буџета Града Ниша је дакле само још једна фарса којом СНС жели да своје приоритете који им долазе из Београда споведе у дело а да би сви остали требало да буду задужени за давање легитимитета, ми тај легитимитет не желимо да им дајемо. Након смене ове власти грађани ће бити у прилици и у Нишу да учествују како у креирању буџета Града тако и да буду упознати на који начин се троши новац из буџета"- закључио је Станковић. 

Коментара: 0


#   Ниш   ДС   буџет   Миодраг Станковић   локална самоуправа
@demokrate @Mikica_S @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима