Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери Дољевац: И даље се троше паре на субвенције у "Леонију", радници по три месеца без палте!

rssBookmark and Share

Нишавски округ 11.06.2017. Јужна Србија Инфо

Друга седница скупштине СО Дољевац 7.6.2017 године и дуги ребаланс буџета на којој је владајућа структурара у Дољевцу још једном показала своју бахатос и небригу за своје грађане, кажу из покрета Двери у том месту.

Двери Дољевац: И даље се троше паре на субвенције у "Леонију", радници по три месеца без палте!

Саопштење преносимо у целости:

И поред 38 тачака дневног реда, владајуча структура није имала слуха да барем стави на гасање допуну дневног реда тачку, Предлог измене одлуке акционог плана запошљавања на територији општине Дољевац за познатог послодавца "Леони", коју је поднео Ненад Стојиљковић одборник Двери у СО Дољевац.

Али је зато у образложењу ребаланса буџета, образложено да се ребаланс ради управо због усклађивања средстава за:

- плаћање казни и одштете радницима локалне самоуправе и јавних предузећа, које је бахата власт одпустала са посла ( и још увек одпуста нове), а онда је изгубила спорове.
- издвајање за субвенције по акционом плану запољавања за познатог послодавца компанију – Леони-.

Шта то значи:

- из буџета ће Грађани платити ту бахатост власти одпустања радника, више милионским износом.

- Што се тиће акционог плана запошљавања код познатог послодавца –ЛЕОНИ Дољевац- Грађани Дољевца ће више милионским сретствима из буџета наставити да плаћају своја понижења и дискриминацију:

Ради се о томе, што поред субвенције коју Република Србија даје Леонију, из буџета свих грађана за запошљавање. Општина Дољевац поклања на више наћина новац грађана истој компанији ЛЕОНИ и то:

1. Давањам бесплатног земљишта.
2. Учествовањем у изградњи комуналне инфраструктуре (струја, приступни путеви итд.)
3. Издвајањем више милиона по локалном акционом плану за субвенију запошљавања у Леони.
4. По акционом плану запошљена лица са територије општине Дољевац немају никаква примања за свој рад у компанији два или три месеца.
5. Ако нема примања и плата, нема ни УПЛАТА У БУЏЕТУ по основу доприноса. Па се на тај начин остећује буџет општине Дољевац али и републике Србије.

Поред свега овог, где се новац грађана Дољевца поклања, повређује се и Уставом гарантовано право грађана општине Дољевац на равноправност свих грађа Србије и право на рад. Наиме радници који су из дугих општина које немају овакав акциони план запошљавања, који се запошљавају у исту компанију Леони, истог дана кад и радници из Дољевца, примају плату од првог дана, без понижавајућег неплаћеног рада два или три месеца. И поред тога радницима се, пре истека годину дана рада у компанији Леони, раскидају уговори о раду са образложењем сманјеног обима посла, а после неколико дана опет упошљавају други радници.

Намеће се питање да ли су грађани општине Дољевац толико неспособни да неко треба да их понижава не плаћеним радом или се ради о злоупотреби и поклањању новца из буђета. Сигурни смо да ово прво није у питању.

Такође, док се огромна средства издвајају за изградњу и доградњу аква парка. Који је у предходној 2016год. имао приход од услуга и улазница 5.784.070дин, а расход на плате, услуге по уговору, одржавање, итд.. 14.415.000дин, и приход из буџета (субвенција) 23.006.000дин., очигледно показује колики је губитак. А за то време скоро читава територија општине у 21. веку нема решен проблем водоснабдевања и каналисања отпадних вода.

У области водоснабдевања ситуација је најкритичнија а најугроженија села су Белотинац, Чапљинац и Малошиште, чије подземне воде директно загађује слив са Нишке депоније, мада је и у преосталим селима ситуација je катастрофална, далеко од задовољавајуће. Општина Дољевац је подручје са највећим процентом бубрежних болесника а као директан узрок је нездрава вода за пиће.

У области изградње канализационих мрежа, ситуација је катастрофална. Пре десет година започете мреже никада нису довршене нити стављене у функцију  а нове не треба ни помињати јер челницима општине Дољевац то није приоритет.

Симптоматично је и то што је за развој пољопривреде у пољопривредној општини Дољевац није издвојен ниједан једини динар за субвенције пољопривредним произвођачима. Да ствари буду још црње, чак и новац који република даје општини, наши челници троше ,,на чудан начин,,. Један од примера јесте и постављање балон сале у Малошишту која је започета пре више од 10 година и за коју је добијено више десетина милиона динара. Балон сала наравно није завршена а пара нема.

Још за многе проблеме грађана у свим насељима дољевачке општине које би требало решавати не постоје средства у општинском буџету за 2017.Годину. Али зато постоје средства за много мање битне ствари, као на пример 80 милиона за копање још једног базена у аква парку за чију изградњу је у 2016.год. утрошено више од 300 милиона а општина задужена кредитом.

На све ове нелогичности у прављењу буџета поново је указао Ненад Стојиљковић, одборник ДВЕРИ у скупштини општине Дољевац члан главног одбора и окружни руководилац ДВЕРИ за Нишавски округ. Кроз амандмане које је поднео за седницу скупштине 7.6.2017. год. искористио је све законске могућности да се буџет колико толико врати у нормалу за обичног човека.

Амандмани су се односили управо на решавање ових горућих проблема, који највише погађају грађане дољевачке општине, на издвајање средстава за водоснабдевање, канализационих мрежа, субвенција за пољопривреду.

Поставља се питање зашто су владајућој СНС у Дољевцу сметали амандмани одборника ДВЕРИ Ненада Стојиљковића? Да ли владајућа СНС сматра да је изградња још једног базена важнија од здраве пијаће воде, од изградње канализационих мрежа, од давања субвенција за подизање воћних засада, пластеника, набавку пољопривредних машина итд.?Да ли владајућа СНС у Дољевцу мисли да грађани могу да пију здраву воду из тих базена којег они копају, или да ти базени могу да служи уместо калализације?

Владајућа СНС у Дољевцу гласањем против амандма одборника ДВЕРИ Ненада Стојиљковића, није гласала само против његових амандмана, већ је гласала и против саме себе, гласала је против грађана општине Дољевац, гласала је против деце која одрастају у дољевачкој општин и иимају право на здравије услове за одрастање.

После расправе о дневном реду и прве три тачке дненонг реда, која је трајала два сата 1. завршног рачуна општине, 2. ребалансу буџета и 3. акционог плана запошљавања, због бахатог рада окупштине, и очигледне небриге за зивот грађана општине од стране актуелне власти,

Нанад Стојиљковић одборник ДВЕРИ је напустио рад скупштине. Осталих 35 тачака дневног реда скупштина Дољевца је усвојила за 11 минута, што само посеби говори о раду скупштине.


#   буџет   субвенције   Нишавски округ   Дољевац   Двери   подземне воде   Леони   Малошиште   Ненад Стојиљковић   Белотинац   вода за пиће   Ненад Стојилковић   балон сала   акциони план
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима