Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дољевац: Паре из буџета иду за аква - парк уместо на водоснабдевање

rssBookmark and Share

Нишавски округ 22.12.2016. Јужна Србија Инфо

Буџет општине Дољевац је усвојен на седници скупштине у петак 16.12.2017. Оно што је забрињавајуће јесте да се општинска власт није опредељенa за решавање горућих проблема на територији читаве општине у области изградње комуналне инфраструктуре, кажу из Покрета Двери.

Дољевац: Паре из буџета иду за аква - парк уместо на водоснабдевање

Док се огромна средства издвајају за изградњу и доградњу аква парка, скоро читава територија општине у 21. веку нема решен проблем водоснабдевања и каналисања отпадних вода.

У области водоснабдевања ситуација је најкритичнија а најугроженија села су Белотинац,

Чапљинац и Малошиште, чије подземне воде директно загађује слив са Нишке депоније, мада је и у преосталим селима ситуација далеко од задовољавајуће. У области изградње канализационих мрежа, ситуација је катастрофална. Пре десет година започете мреже никада нису довршене нити стављене у функцију  а нове не треба ни помињати јер челници општине Дољевац ниједан једини динар нису усмерилеза те намене и ка решавању најосновнијих потреба наших грађана.

Симптоматично је и то што је за развој пољопривреде у пољопривредној општини Дољевац издвојено укупно 0,5% буџета али ниједан једини динар за субвенције пољопривредним произвођачима. Иако изразито повртарски опредељена општина, са огромним бројем пластеника, челници нису нашли за сходно да произвођаче помогну са барем 5000 дин и тиме покажу да барем мало размишљају о њима а ни говора о озбиљнијим подстицајима. Да није тих произвођача који тешким радом зарађују сваки динар, не би било ни општине, ни аква парка, ни јавних служби, ни дома здравља, ни других садржаја у нашој општини. Да ствари буду још црње, чак и новац који република даје општини, наши челници троше ,,на чудан начин,,. Један од примера јесте и постављање балон сале у Малошишту која је започета пре више од 10 година и за коју је добијено више десетина милиона динара.

Балон сала наравно није завршена а пара нема. Још за многе проблеме грађана у свим насељима дољевачке општине које би требало решавати не постоје средства у општинском буџету за 2017.Годину. Али зато постоје средства за много мање битне ствари, као на пример 60 милиона за копање још једног базена у аква парку за чију изградњу је у 2016.год. утрошено више од 300 милиона а општина задужена кредитом за више од 200 милиона.

На све ове нелогичности у прављењу буџета указао је Ненад Стојиљковић, одборник ДВЕРИ у скупштини општине Дољевац и окружни руководилац ДВЕРИ за Нишавски округ. Кроз амандмане које је поднео искористио је све законске могућности да се буџет колико толико врати у нормалу за обичног човека.

Амандмани су се односили управо на решавање ових горућих проблема, који највише погађају грађане дољевачке општине, на издвајање средстава за водоснабдевање, канализационих мрежа, субвенција за пољопривреду, као и за смањење средстава за копање још једно гбазена у аква парку.

Поставља се питање зашто су владајућој СНС у Дољевцу сметали амандмани одборника ДВЕРИ Ненада Стојиљковића? Да ли владајућа СНС сматра да је изградња још једног базена важнија од здраве пијаће воде, од изградње канализационих мрежа, од давања субвенција за подизање воћних засада, пластеника, набавку пољопривредних машина итд.?Да ли владајућа СНС у Дољевцу мисли да грађани могу да пију здраву воду из тог базена којег они мисле да копају, или да тај базен може да служи уместо калализације?

Владајућа СНС у Дољевцу гласањем против амандма одборника ДВЕРИ Стојиљковића, није гласала само против његових амандмана, већ је гласала и против саме себе, гласала је против грађана општине Дољевац, гласала је против деце која одрастају у дољевачкој општин и иимају право на здравије услове за одрастање.

Општина Дољевац је подручје санајвећим процентом бубрежних болесника а као директан узрок је нездрава вода за пиће.


Одборник Двери у Скупштини општине Дољевац 
и окружни руководиоц за нишавски округ Ненад Стојиљковић

Коментара: 0


#   буџет   субвенције   Нишавски округ   Дољевац   аква-парк   Двери   подземне воде   водоснабдевање   Ненад Стојиљковић   вода за пиће   балон сала
@SPDveri @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима