Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери Ниш: Хитно реновирати нишко породилиште

rssBookmark and Share

Ниш 07.04.2023. Јужна Србија Инфо

Нишка Клиника за гинекологију и акушерство отворена је 1971. године и од тада до данас је површно реновирана једном или два пута. Иако о њеној комплетној реконструкцији слушамо често до тога није дошло. Није претерано рећи да је ова клиника у стању распања, пише у делу саопштења Двери Ниш.

Двери Ниш: Хитно реновирати нишко породилиште

Саопштење преносимо у целости

О стању породилишта најбоље сведоче и нове маме које су се недавно породиле у овој установи. Оне се жале на лошу хигијену, прљаве постељине, душеке, исцепане спаваћице, старе кревете, дотрајалу столарију али највише на недостојанствен третман. Велики број породиља дели исти тоалет - тиме се стварају и нехигијенски услови. Поред ових нехуманих услова будуће и нове маме сусрећу се и са веома лошом храном и медицинском опремом, као и са изузетно неадеакватним третманом од стране особља. Због овога већина жена, не само у Нишу него у читавој Србији, порођај види као стресно искуство а свој статус у породилишту често подводе и под злостављање и дехуманизацију. Једна од најчешћих замерки је и занемареност након порођаја и недовољна помоћ око бебе, дојења и недостатак информација. Многе од њих након првог порођаја кажу:„Никад више". Одлучују се само за једно дете што је погубно за читаву земљу која је у демографском нестајању. Подаци из последњег пописа становништва показују без сумње да смо народ у нестајању јер је број умрлих далеко већи од броја новорођених - завладала је бела куга.

Ако бисмо желели да нам се рађају деца у Нишу онда је неопходно урадити комплетну реконструкцију нишког породилишта. Породиљама се мора омогућити удобан и сигуран порођај, правовремене информације о детету и помоћ, али пре свега достојанствен третман. Породилишта морају бити као хотели са пет звездица.

Српски покрет Двери покреће кампању под називом „Једна је мајка“ која има за циљ указивање на лошу ситуацију у породилиштима и давање конкретних предлога за решавање тог проблема, али и да скрене пажњу на све већи степен насиља у друштву.
 


#   Ниш   Двери   породилиште   Гинеколошко акушерска клиника
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима