Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Народни посланик Тамара Миленковић Керковић предала донацију нишком ГАК из кампање „Једна је мајка“

rssBookmark and Share

Ниш 13.10.2023. Јужна Србија Инфо

Пре седам месеци, априла ове године је Српски покрет Двери покренуо кампању за обнову свих породилишта у Србији и за достојанствен третман трудница и породиља под називом „Једна је мајка“ .

Народни посланик Тамара Миленковић Керковић предала донацију нишком ГАК из кампање „Једна је мајка“

Поред иницијативе Влади и Народној скупштини и свим нивоима власти од републичке и покрајинске до локалних сампоуправа предато је десетине Препорука којима се тражи преусмеравање буџетских средстава за обнову и унапређење свих капацитета у породилиштима, од кадровских до материјалних , као и да се више од 850 милиона евра намењених за изградњу Националног фудбалског стадиона и изложбеног центра EKSPO 2027 преусмери у изградњу Националног центра за наталитет, за унапређење репродуктивних капацитета младих, за исхрану трудница и породиља, у одгајање деце, за постапарталну негу и помоћ за све труднице и породиље у Србији.

Народној скупштини предали смо Декларацију о правима трудница и породиља , са захтевом да се примене већ постојеће уставне, законске и ратификоване међународне норме о прави ма жена током трудноће и порођаја, а припремили и „Водич за маме„ који сва та права и информације садржи прилагођено и прегледно за будуће маме. У свим градовима Србије током ових седам месеци прикупили смо хиљаде потписа подршке грађана у Петицији „Једна је мајка“ којом је неподељено подржан циљ – достојанствено мајчинство и сигурна будућност Србије.

Прукупљена су и средства за донацију и изабрана је нишка Гинеколошко-акушерска клиника, која ради у згради старој 72 године, и на осиромашеном југу Србије, где је данас народни посланик Тамара Миленковић Керковић директору Клинике др Дејану Митићу уручила сто комплета постељина са логоом „Једна је мајка“ .

Предајући донацију у име Форума за националну демократију који је прикупио средства проф. Тамара Миленковић Керковић је рекла:

„У Србији која је од 2002.год. изгубила више од пола милиона људи, и у којој се роди само 60.000 деце, нема важнијег посла од обнове породилишта и од стављање жене у мајке у центар бриге друштва. Кад мајка и беба буду Сунце око кога се у Србији све окреће тада ћемо знати да имамо будућност. Јер, слика породилишта је слика будућности једног друштва. Ко ће се возити ауто-путевима и играти на стадионима ако нас не буде било, и ако до 2050.год. овим темпом изгубимо 2 милиона људи? Кампањом „Једна је мајка“ , иницијативима и препорукама свих нивоа власти као и хиљадама потписа неподељене подршке грађана у свим градовима Србије, а посебно у нашем Нишу, успели смо да скренемо пажњу на изузетно лоше стање у српским, а посебно у нишком породилишту. Само 15 дана од почетка кампање „Једна је мајка“ министар здравља др Грујичић је овде у нишком ГАК-у обећала приоритетну реконструкцију нишког породилишта. Лично ћу проверити да ли се у износу од 10 милијарди динара предвиђених за програм „Развоја инфраструктуре здравствених установа „ у делу буџета за 2024.год. Министарства здравља налази и обећаних 900 милиона динара за обнову нишког Породилишта. Нека ова наша скромна донација од сто постељина са логоом „Једна је мајка“ буде само почетак новог односа према Животу који се овде рађа и великим напорима доктора и медицинског особља нишке Клинике да им обезбеде негу и бригу која је неопходна. Жена која на свет у Србији доноси нови Живот мора да буде третирана и као Херој и као Краљица, а ово породилиште мора да изгледа као хотел са 5 звездица. Сигурна сам да ће најпре у Нишу , у нишком ГАК то тако и бити. „


#   Ниш   донација   Двери   Гинеколошко акушерска клиника   Једна је мајка Двери
@SPDveri @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима