Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери Ниш: Хитно укључење струје за скоро осам хиљада домаћинстава у Нишу која живе у мраку

rssBookmark and Share

Ниш 03.11.2022. Јужна Србија Инфо

На конференцији за новинаре у Народној скупштини представљен је економски план посланичке групе Двери - Патриотски блок са хитним мерама помоћи грађанима и домаћој привреди због огромног повећања цена хране и енергената. Народни посланик Тамара Миленковић Керковић истакла је да на југу Србије и у Нишу нови инфлаторни удар не ствара само ценовну кризу већ праву економску катастрофу за већину потрошача и привредника, пише у делу саопштења.

Двери Ниш: Хитно укључење струје за скоро осам хиљада домаћинстава у Нишу која живе у мраку

Саопштење преносимо у целости

Предложене мере из програма Двери "Сигурност за све" власт мора да спроведе хитно како би огромном броју све сиромашнијих грађана омогућила да преживе зиму. Проф. Миленковић-Керковић истакла је да у Нишу 7500 домаћинстава - читав један град од 30 хиљада људи - већ годинама живи без струје. На почетку пандемије било је 2500 искључених домаћинстава.​ О томе како власт у Нишу управља кризом говори податак да је за две године број​ људи који у Нишу живе без струје повећан три пута.​ Ови су људи изгубили статус редовних потрошача и немају пара за редовну процедуру поновног прикључка коју им нуде ЕПС и локална нишка власт. Посланик Миленковић-Керковић је тражила да републичка власт реши специјалним законом и мерама енергетски статус ових десетина хиљада најсиромашнијих људи, међу којима је трећина бивших радника опљачканих предузећа којима држава дугује милионске неисплаћене зараде, ратних ветерана, инвалида и њихових породица, "угрожених купаца" и људи који немају дуговања за струју али не могу да плате милионске камате. Социјална искљученост људи без струје последица је њиховог сиромаштва и у Нишу је већ доводила до самоубистава и пропасти читавих породица.

Србија је и пре ове најновије кризе била земља са најсиромашнијим становништвом у Европи, сваки трећи је у опасности од сиромаштва, индекс неједнакости дохотка између 20% најбогатијих и 20% најсиромашнијих износи 9,4 (нпр. у Словенији овај индекс је само 3) због чега је и економска провалија између богатих и сиромашних највећа у читавој Европи. Ендемско сиромаштво које је на југу Србије и посебно у Нишу најизраженије, последица је најнеправеднијег пореског система, који не води рачуна о издржаваним члановима домаћинства, порез на богатство и луксуз не постоје, а 93.5% субвенција уместо домаћој привреди одлази страним инвеститорима. Уколико се хитне мере помоћи становништву не предузму следи даљи скок цена, а у Нишу је већ велики број привредника, предузетника и посебно угоститеља угасио пословање.

Као хитне мере помоћи становништву, које су Двери захтевале још јуна ове године, проф. Миленковић Керковић истакла је
- струју доступну свима кроз хитан програм​ укључења и забрану искључења струје било коме до 01. 05. 2023. године,
-смањење ПДВ на 1% и ограничење марже за намирнице из минималне потрошачке корпе, посебно на храну за бебе и опрему за децу,
- укидање пореза на читав износ минималних зарада,
- мере НБС за ограничење каматних стопа услед раста Еурибора,
- социјални додатак и ваучере за храну и енергенте за угрожена домаћинства (30.000 дин), за пензионере са најмањим пензијама (15.000 дин) и за социјално осетљиве групе - незапослене, старе, децу и особе са хендикепом без прихода (20.000 дин).

Зима почиње а мере из економског плана Двери "Сигурност за све" морају да се спроведу хитно - нико не сме у тешким данима пред нама бити без хране, огрева и струје.


#   Ниш   ЕПС   Електродистрибуција   Двери   без струје   Тамара Керковић
@EPSsnabdevanje @SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима