Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градоначелник најављује рационализацију

rssBookmark and Share

Ниш 30.10.2013. Autor: Z. Miladinović

Градоначелник Ниша Зоран Перишић најавио је да ће због смањеног пуњења градског буџета „трошкови по свим основама морати да буду смањени, па и они за путовања и кафанске трошкове функционера и начелника градских управа“. Он је најавио да ће бити смањено и кредитно задужење града.

Градоначелник најављује рационализацију

На последњој седници Градског већа, одржаној ове седмице, саопштено је да због смањених прихода извршење буџета града за претходних девет месеци износи 52,36 одсто, а да ће до краја године бити од 70 до 72 одсто, због чега листу трошкова треба свести на најнужније. Овакав салдо утицаће и на смањење буџета за наредну годину за 30 одсто.

- Смањено пуњење буџета на годишњем нивоу намеће потребу повећања прихода и контроле расхода. Све кориснике буџета интересује расходовна страна, али морамо се потрудити да повећамо приходе града. Постоје начини да се то учини. Највећи корисници градског буџета су Управа за комуналне делатности, енергетику и саобраћај, Управа за образовање, омладину, културу и спорт и Управа за дечију, социјалну и примарну здравствену заштиту, на које се потроши око 80 одсто буџета. Велики део буџета потроши се и на плате радника градске управе - рекао је Перишић на седници Градског већа.

Он је додао да неће дозволити велико задуживање градског буџета. Кредити ће се подизати само за капиталне инвестиције, као што су завршетак западне трибине Стадиона „Чаир“ и изградња Поповачког колектора. Неће се дозволити ни пренос обавеза у наредну годину у оној мери у којој то траже управе и индиректни буџетски корисници. Такође, неће бити реализоване ни све ставке програма и пројеката које су подносиле надлежне управе.

- Током прошле године није подигнут ниједан кредит осим оног за текућу ликвидност, чија ће последња рата бити исплаћена децембра месеца. Имали смо огромне обавезе по основу кредитних задужења из ранијих година, и то смо успели да смањимо са 21 на 16 милиона динара - рекао је он.

Цифре

Приходи и примања буџета Града Ниша планирани су у износу од 5.686.723.000 динара, а остварени су у укупном износу од 5.564.800.974 динара, од чега 88.385.803 динара представљају пренета неутрошена средстава из ранијих година, а 102.000.000 су примања од задуживања код осталих поверилаца у земљи у корист нивоа градова. Расходи и издаци извршени су у износу од 5.544.188.951 динар.

Најниже пуњење буџета у Србији

- Реализација буџета од 72 одсто је доказ да су јавне финансије у граду у кризи. Ниш је град у Србији у којем се најмање пуни буџет - оцењује заменик градоначелника Љубивоје Славковић.


#   Ниш   градоначелник   Љубивоје Славковић   Управа за образовање   Управа за комуналне делатности
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима