Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И динар на изборима

rssBookmark and Share

09.05.2012. Izvor : eKapija |

Притисци на пад динара и даље су јаки, а економисти сматрају да само од Народне банке Србије зависи да ли ће, интервенцијама, спречити веће слабљење домаће валуте у наредном периоду. Од тога зависи и колики ће курс динара бити до другог круга председничких избора, а вероватно и до момента формирања нове владе.

И динар на изборима

-Притисци на динар не јењавају, чак су и појачани првог дана после општих избора у Србији, пошто је неизвеснији и исход у погледу формирања нове владе - каже, за "Новости", економиста Иван Николић. - Оваква ситуација задржаће се све до формирања нове владе, која би требало да постави јасну економску политику у наредном периоду.

Власници мењачница, пак, очекују да ће курс динара до окончања другог круга председничких избора, 20. маја, бити стабилан.

-Сви су се умирили, нема великог промета, чека се формирање владе - каже, за "Новости", Борислав Брујић, председник Удружења мењача Србије. - На девизном тржишту нема великих дневних осцилација. Не верујем да ће курс динара драстичније расти, али ни падати.

Домаћа валута је, подсетимо, од почетка године у односу на евро ослабила тачно за 7,3 динара. У 2012. смо ушли са курсом од 104,64 динара, да би евро данас вредео готово 112 динара. Народна банка је од почетка године интервенисала продајом укупно 748,5 милиона евра, како би обезбедила несметано функционисање девизног тржишта. Динар је био најслабији 3. маја, када је средњи курс био 111,91 динар за евро, а најјачи је управо данас.

Евро је јуче у мењачницама могао да се купи за 112,5 динара, а веће количине и за 112 динара. За продају евра грађани су добијали 111 динара, док је стимулативни курс за продају веће количине девиза био чак до 111,8 динара за евро.

РЕКОРД

НБС је јуче продала на међубанкарском девизном тржишту 20 милиона евра, како би обезбедила несметано функционисање девизног тржишта. Данашњи курс формиран је на нивоу од 111,97 динара за евро, што је нова рекордна вредност евра у односу на домаћу валуту


#   динар   Иван Николић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима