Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Интервју: Чедомир Јовановић ЛДП

rssBookmark and Share

26.04.2012. Izvor : GSA |

Чедомир Јовановић, председнички кандидат изборне листе “Преокрет”, је одговорио на упитник у вези ЛГБТ права и положаја ЛГБТ особа у Србији који је Геј стрејт алијанса упутила свим председничким кандидатима, носиоцима листа за парламентарне изборе и првим кандидатима на тим листама.

Интервју: Чедомир Јовановић ЛДП

*Какав је по Вашем мишљењу тренутни положај ЛГБТ особа у Србији и стање њихових људских права?

Истина је да је положај ЛГБТ особа у Србији далеко од задовољавајућег. Једини помак који је учињен јесте у законодавству и то под притиском ЛДП, невладиних организација и међународне заједнице. Власт као и у многим другим областима нажалост нема искрену жељу да побољша положај дискриминисаних у Србији.

ЛДП сматра да увођење законских промена мора да буде праћено и едукативним активностима које ће промовисати идеје које закони штите. Лицемерје власти огледа се у томе што им није у интересу да се креира друштво у којем су различитости потенцијал а не претња.

Да ли имате план за повећање толеранције и смањење насиља и дискриминације над ЛГБТ популацијом и које ћете конкретне мере предузимати у овом правцу?

ЛДП је од оснивања радио на промоцији различитости и толеранције. Поштовање људских права је основ нашег програма. Посебна пажња у складу са овим је посвећена образовном систему али и константној едукацији оних који се налазе на позицијама и у могућности су да примењују законе и мењају однос према ЛГБТ популацији. ЛДП сматра да поред превенције кроз едукацију, легитимно средство јесте и оштро санкционисање свих оних који дискриминишу и угрожавају животе и слободе људи због њихове различитости и личних својстава.

*Да ли ћете Ви и Ваша политичка странка у следећем сазиву парламента подржати Измене и допуне Кривичног закона Републике Србије које се односе увођење института злочина из мржње?

Кроз наш рад у парламенту се види да смо већ подржали ту иницијативу и тражимо савезнике да се овај елемент што пре уврсти у измене кривичног законика.

*Какав је Ваш став о одржавању Параде поноса и да ли ћете је подржати својим присуством или на неки други начин?

ЛДП је препознатљив по искреној и храброј борби за једнакост и постовање различитости. Сматрамо да сви имају право на слободу мирног окупљања у складу са законом, међутим не подржавамо праксу представника власти који се баве само питањем организовања параде као јединог и кључног питања. То је само један од корака који су неопходни у борби против дискриминације ЛГБТ заједнице.

Нисмо никада трговали људским правима зарад политичких поена, без страха и од самог почетка показали смо да је ЛДП једина политичка опција која је искрено спремна да ради на преокрету који ће довести до тога да сви без обзира на лична својства можемо без икаквог страха за живот и безбедност уживамо гарантована људска права.

*Зашто на изборним листама Ваше политичке странке међу кандидатима и кандидаткињама нема аутованих ЛГБТ особа и да ли ћете предузимати неке кораке да им то омогућите у неким од наредних изборних циклуса?


Нама је суштина битна, сматрамо да сваки појединац има право да одлучи када и да ли ће поделити своје сексуално опредељење са другима. ЛДП није странка која ће чисте симболике ради потенцирати нечије сексуално опредељење или склоности. ЛДП сматра да је право сваког појединца да се јавно изјасни о својој сексуалној оријентацији. На листи ЛДП се налазе људи који су спремни да раде на промоцији културе различитости и пуне заштите људских права.


#   ЛГБТ   људска права   политичке странке
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима