Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изабрана нова Влада Србије, премијерка и министри положили заклетву у Скупштини

Bookmark and Share

28.10.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Посланици Народне скупштине изабрали су нову Владу Србије, на чијем челу је Ана Брнабић и која има 21 ресор и два министарства без портфеља. За избор нове владе гласало је 227 народних посланика. Председник и чланови Владе положили су заклетву.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

На посебној седници Скупштине Србије, за избор нове владе гласало је 227 посланика од 232 која су приступила гласању. Против је гласало пет посланика, уздржаних није било, док је одсутних било 16.

Изабрана нова Влада Србије, премијерка и министри положили заклетву у Скупштини

Председник и чланови Владе положили су заклетву, чиме је званично почео да им тече мандат.

"Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије", гласи текст заклетве.

На крају посебне седнице Народне скупштине интонирана је химна Републике Србије "Боже правде".

Ана Брнабић изложила је раније данас експозе пред посланицима и истакла шест циљева нове владе: даља борба против вируса и јачање здравства, очување виталних интереса српског народа на Косову и Метохији, борба против организованог криминала, очување независности Србије, унапређење владавине права и спровођење реформи и даље економско јачање земље.


Нова влада има 21 министарство и два без портфеља, а више од 50 одсто чланова новог кабинета Ане Брнабић су жене. 

Бранко Ружић је изабран за првог потпредседника Владе, а за потпредседнике Бранислав Недимовић, Зорана Михајловић, Небојша Стефановић и Маја Гојковић.

Ружић је изабран и за министра у ресору просвете, науке и технолошког развоја, Недимовић за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Михајловић ће водити рударство и енергетику, Стефановић одбрану, а Маја Гојковић је министарка културе и информисања.

Министар финансија је поново Синиша Мали, сектор привреде водиће Анђелка Атанасковић, министарство заштите животне средине Ирена Вујовић, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Сектор трговине, туризма и телекомуникација водиће Татјана Матић, правде Маја Поповић, за државну управу и локалну самоуправу биће одговорна Марија Обрадовић, а људска и мањинска права и друштвени дијалог водиће Гордана Чомић.

За министра унутрашњих послова изабран је Александар Вулин, шеф дипломатије је Никола Селаковић, европске интеграције наставља да води Јадранка Јоксимовић, сектор здравља Златибор Лончар, док ће рад, запошљавање, борачка и социјална питања бити у надлежности Дарије Кисић Тепавчевић.

Бригу о породици и демографију водиће Радомир Дмитровић, Вања Удовичић остаје министар спорта и омладине, а бригу о селу водиће Милан Кркобабић.

Министри без портфеља су Ненад Поповић и Новица Тончев.

Коментара: 0


#   Ивица Дачић   Влада Републике Србије   Ана Брнабић   Бранко Ружић   Скупштина Србије   Ненад Поповић   Милан Кркобабић   Бранислав Недимовић   Избори 2020
@DacicIvica @Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима