Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Керковић: "Ко се боји зеленила још"

rssBookmark and Share

Ниш 24.04.2020. Јужна Србија Инфо

Поред појединаца и организација, и политичке странке негодују због начина на који се реконструише Трг краља Милана у Нишу, уклањајући зеленило. На адресе нишких медија стигло је саопштење "Двери", које потписује Тамара Миленковић Керковић.

Керковић: "Ко се боји зеленила још"

Саопштење преносимо у целости...

Епидемија COVID19 открила је не само да је СНС власт у Нишу својим партократском владавином и избором кадрова угрозила животе и здравље Нишлија, већ и да, за време док се наши суграђани боре за живот и опоравак, власт наставља са старом праксом „убијања Града“  - претвара га у „Бехатон малу“ и уништава дрвеће које би морало да буде под заштитом државе.

Реконструкција Трга краља Милана, за коју ће новцем Нишлија само у првој фази бити плаћено 218 милиона динара, настављена је током протекле недеље, када је уклоњен травњак око Чаирске чесме, уместо зеленила постављена коцка, уклоњене драгоцене ловор-вишње и оштећено корење  џиновских норвешких оморика у срцу Трга. Пројекат предвиђа Трг као брисан простор, на њему ових јелки нема, тако да је судбина ових вишедеценијских четинара да буду посечени, и да остану само у сећању Нишлија. 

Бројни суграђани јављају се последњих дана ГО СП Двери Ниш и изражавају велико незадовољсво, и траже заштиту  како због „екоцида“ на Тргу, тако и због уништавања бројних стабала у Нишу , које нико не штити.  У току летњих месеци и централни градски Трг а и улице Ниша без дрвореда и хлада, претварају се у бетонску пустињу кроз коју је опасно проћи. Загађење Ниша директна је последица и односа и према дрвећу али и према нишким парковима који су мањи него педесетих година прошлог века. 

Према информацијама које је СП Двери Ниш добија, слична судбина чека и два стогодишња сребрна Атлантска кедра, која се налазе крај Института за јавно здравље, а која су посадили солунски ратници након повратка са фронта.  Баш на месту где ови драгоцени  кедрови расту дуже од  стотину година, сада се  планира  изградња лабораторије. 

Уколико се заиста планира да ови живи споменици нишке и српске историје буду посечени СП Двери Ниш захтева од градске власти као и од Округа да Инспекција за заштиту животне средине забрани сечу и уврсти ово дрвеће у заштићене примерке , а таквих у самом  Нишу сада и нема. 

Јасно је да епидемија „корона“ вируса није једина са којом се Нишлије боре. Већ дуго се Ниш и Нишлије  боре са влашћу која дух овог Града не разуме, игнорантна је према историјским и кулурним споменицима Ниша  а дрвеће као живе споменике и  историју Града отворено презире и уништава.  

Дрворед у свакој улици , паркови као шуме у срцу града и драконско кажњавање за неовлашћено уништавање градског дрвећа  и паркова је оно што ће Нишу морати да донесе нова власт. 

 


#   Ниш   Двери   реконструкција   Трг краља Милана   Тамара Керковић
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима