Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kerković: "Ko se boji zelenila još"

rssBookmark and Share

Niš 24.04.2020. Južna Srbija Info

Pored pojedinaca i organizacija, i političke stranke negoduju zbog načina na koji se rekonstruiše Trg kralja Milana u Nišu, uklanjajući zelenilo. Na adrese niških medija stiglo je saopštenje "Dveri", koje potpisuje Tamara Milenković Kerković.

Kerković: "Ko se boji zelenila još"

Saopštenje prenosimo u celosti...

Epidemija COVID19 otkrila je ne samo da je SNS vlast u Nišu svojim partokratskom vladavinom i izborom kadrova ugrozila živote i zdravlje Nišlija, već i da, za vreme dok se naši sugrađani bore za život i oporavak, vlast nastavlja sa starom praksom „ubijanja Grada“  - pretvara ga u „Behaton malu“ i uništava drveće koje bi moralo da bude pod zaštitom države.

Rekonstrukcija Trga kralja Milana, za koju će novcem Nišlija samo u prvoj fazi biti plaćeno 218 miliona dinara, nastavljena je tokom protekle nedelje, kada je uklonjen travnjak oko Čairske česme, umesto zelenila postavljena kocka, uklonjene dragocene lovor-višnje i oštećeno korenje  džinovskih norveških omorika u srcu Trga. Projekat predviđa Trg kao brisan prostor, na njemu ovih jelki nema, tako da je sudbina ovih višedecenijskih četinara da budu posečeni, i da ostanu samo u sećanju Nišlija. 

Brojni sugrađani javljaju se poslednjih dana GO SP Dveri Niš i izražavaju veliko nezadovoljsvo, i traže zaštitu  kako zbog „ekocida“ na Trgu, tako i zbog uništavanja brojnih stabala u Nišu , koje niko ne štiti.  U toku letnjih meseci i centralni gradski Trg a i ulice Niša bez drvoreda i hlada, pretvaraju se u betonsku pustinju kroz koju je opasno proći. Zagađenje Niša direktna je posledica i odnosa i prema drveću ali i prema niškim parkovima koji su manji nego pedesetih godina prošlog veka. 

Prema informacijama koje je SP Dveri Niš dobija, slična sudbina čeka i dva stogodišnja srebrna Atlantska kedra, koja se nalaze kraj Instituta za javno zdravlje, a koja su posadili solunski ratnici nakon povratka sa fronta.  Baš na mestu gde ovi dragoceni  kedrovi rastu duže od  stotinu godina, sada se  planira  izgradnja laboratorije. 

Ukoliko se zaista planira da ovi živi spomenici niške i srpske istorije budu posečeni SP Dveri Niš zahteva od gradske vlasti kao i od Okruga da Inspekcija za zaštitu životne sredine zabrani seču i uvrsti ovo drveće u zaštićene primerke , a takvih u samom  Nišu sada i nema. 

Jasno je da epidemija „korona“ virusa nije jedina sa kojom se Nišlije bore. Već dugo se Niš i Nišlije  bore sa vlašću koja duh ovog Grada ne razume, ignorantna je prema istorijskim i kulurnim spomenicima Niša  a drveće kao žive spomenike i  istoriju Grada otvoreno prezire i uništava.  

Drvored u svakoj ulici , parkovi kao šume u srcu grada i drakonsko kažnjavanje za neovlašćeno uništavanje gradskog drveća  i parkova je ono što će Nišu morati da donese nova vlast. 

 


#   Niš   Dveri   rekonstrukcija   Trg kralja Milana   Tamara Kerković
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima