Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zašto niškoj opoziciji smeta seča stabala - briga o ekologiji i građanima ili dnevna politika?!

rssBookmark and Share

Niš 13.02.2021. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

Zbog izgradnje novih objekata, rekonsturkcije i obnove niških ulica i trgova, povremeno prema planu, bilo je potrebno poseći poneka stabla, za koje pojedini ljubitelji prirode, ali neretko i lideri političkih partija, tvrde da je upravo to drveće od "jedinstvenog" značaja za grad.

Trg kralja Milana - Foto: Južna Srbija Info arhiva
Trg kralja Milana - Foto: Južna Srbija Info arhiva

Mesecima unazad, najglasniji u javnosti su predstavnici niških "Dveri", inače vanparlamnetarna gradska politička organizacija, koja se oštro protivi seči stabala bilo gde i bilo kojim povodom u gradu na Nišavi.

Uredno, uporno, ponekad i više puta nedeljno, niške "Dveri", kao i pojedini gradski opozicioni odbornici, pozivaju novinare redakcija lokalnih medija, za učešće na konferencijama za novinare koje često podsećaju na performanse, namenski organizovane, upravo na "problematičnim" lokacijama, nakon čega stižu obavezna saopštenja..

Oni se protive seči stabala, često bez objašnjenja i pravog razloga za svoju kritiku.

Ostaje nedorečena i nejasna, njihova "iskrena" namera o brizi za građane, ili želji za veću prisutnost u javnosti.

Seča nekoliko stabala neće pogoršati kvalitet vazduha

Po mišljenju građana, pojedina urbanistička rešenja, uglavnom već zatečena, možda i nisu najbolje rešenje, ali kao takva moraju da se sprovedu.

"Seča nekolko stabala u Nišu sigurno neće pogoršati ionako već loš kvalitet vazduha. Rešenje treba da bude dugoročno, pre svega promenom vrste goriva za loženje, odnosno prelaskom na gas ili neko drugo alternativno grejanje, ali za to je potreban "standard", kako gradski, tako i lični-kućni", kaže Nišlija koji je želeo da ostane anoniman.

Tri jele..

Najnovija "galama" digla se oko najavljene seče jela, tri četinara kod česme na Trgu kralja Milana.

Prema planu taj prostor treba da se oslobodi, da bi rekonstruisani trg bio prostorno jedinstven, a pogled ne Tvrđavu slobodan, po ugledu na svetske gradove.

Dveri, skup "kod tri jele" i "egzekucija"..

U delu svog saopštenja "Dveri Niš" nakon današnjeg okupljana kod "tri jele", kažu da imaju saznanje, da je "izdat nalog" i da će se seča stabala desiti baš ovog vikenda..

"Ovaj nalog za egzekuciju zdravog drveća sa Trga kralja Milana podrazumeva da se poseku tri jelke, dve breze ispred hotela „Ambasador“, stablo „katalpe“ kraj boka Gradske kuće i još dva platana iz drvoreda sa javne površine kraj hotela „Park“ a radi ulaza u garažu privatnog invenstitora, vlasnika hotela. Ukupno osam stabala, od kojih je svako staro preko pedeset godina", (kompletno saopštenje GO Dveri Niš, možete pročitati na njihovom Fejsbuk nalogu).

Sedi krivo - reci pravo..

Radi istine, moramo da spomenmo, da "politički ekolozi", često zaborave da kažu da je u Nišu proteklih nekoliko meseci posađeno na desetine više stabala, nego što je posečeno.

Politički nauk?

Kao i ranije, pre pet, pre deset, pre petnaest godina, večita greška opozicije, je "kritika radi kritike", bez konstruktivnih ideja, koja posebno iritira one sklone čestoj promeni svog političkog mišljenja i koji se na izborima opredele za "sigurnu" opciju, iako ni ona nije uvek tako "idealna".

 

Komentara: 0


#   Niš   ekologija   Dveri   rekonstrukcija   drveće   stablo   lokalna samouprava   Skupština grada Niša   gradska vlast   Trg kralja Milana
@SPDveri @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima